Засечени са 4 фалшиви лекарства и печатница за опаковки

Четири фалшиви лекарствени продукта и печатница за лекарствени опаковки е разкрила Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) през последните пет месеца. Това съобщи във вторник директорът на агенцията д-р Емил Христов, цитиран от БТА.

Той обаче не уточни кои са лекарствата, макар да заяви, че разпространяваните по аптеките фалшификати дублирали популярни и много употребявани медикаменти, като същевременно активната съставка при тях липсвала или била силно намалена.

Христов заяви само, че едното лекарство е копие на чуждестранен медикамент, а другите три - на българско производство. Три от медикаментите се приемат след лекарско предписание, допълни шефът на агенцията.

В разкритата печатница за нелегални опаковки, която се намира в центъра на София, са открити 150 хил.опаковки, предназначени за чуждестранното лекарство. В аптеките то се продава на цена от 3.52 лева.

Поръчителят на фалшивите опаковки също е разкрит, допълни д-р Христов. По думите му той е турски гражданин.

За наличието на фалшификатите и печатницата са уведомени Националната следствена служба и НСБОП.

Според шефа на агенцията за лекарствата, страната ни представлява интерес за производство и разпространение на фалшиви лекарства, което е по-опасно и от търговията с наркотици.

Още по темата
Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?