Засечка в последния момент пред сделката на "Фокскон" за "Шарп"

Засечка в последния момент пред сделката на "Фокскон" за "Шарп"

Тайванската технологична компания "Фокскон" (Foxconn) временно блокира предложението си за придобиване на японския производител на потребителска техника "Шарп" (Sharp). Това стана часове след като Шарп съобщи, че ще приеме сделката на стойност 6 милиарда долара, предадоха световните агенции в четвъртък.

Причината е, че "Фокскон" е получила нова ключова информация от "Шарп" и иска да разясни някои части от нея. Подписването на договора е замразено до постигането на консенсус, съобщава компанията.

"Шарп" обяви по-рано през деня, че ще приеме предложението за изкупуване от "Фокскон", което би било най-голямото чуждестранно придобиване на японска компания. Затруднената "Шарп" предпочете доставчика на "Епъл" (Apple) "Фокскон" пред подкрепян от държавата инвестиционен фонд.

Според споразумението "Шарп" ще пласира на "Фокскон" акции за 484 млрд. йени (4.3 млрд. долара), с което тайванската компания ще получи контролен пакет от 66 процента.

Отделно "Фокскон" ще похарчи 100 милиарда йени за купуването на преференциални акции на "Шарп", които се държат от банки кредитори.

Очаква се "Фокскон" да се възползва от технологията на "Шарп" за разработване на следващо поколение монитори с органични светодиоди (organic light-emitting diode- OLED).

Компанията "Шарп" е създадена през 1912 г. и има около 44 000 служители в Япония и чужбина.

През май 2015 г. тя получи 225 млрд. йени финансова подкрепа от кредиторите си, след като за период от четири години отчете три годишни загуби заради спада на продажбите на телевизори и екрани с течни кристали на фона на конкуренцията от китайски и южнокорейски компании.

"Шарп" реши да съкрати хиляди работни места и да продаде централната си сграда в Осака, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?