Заседанието на КСНС за корупцията: Всички говорят, никой не слуша

България има сериозен проблем с корупцията, но няма идея как да го реши. Президентът Румен Радев не харесва работата на антикорупционната комисия КПКОНПИ, а депутатите не харесват идеите за промяна на президента. Резултатът – всеки говори, но никой не слуша.  Междувременно борбата с корупцията се води от комисия, чието ръководство е под подозрение заради имотите си.

Това е резултатът от двуседмични скандали, оставки и заседание на свикания от държавния глава Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) в понеделник на тема корупция, който се превърна в предизборен скандал между управляващи и опозиция. Радев и представителите на политическите партии не успяха да излязат с обща позиция след няколко часа спорове. След края на заседанието БСП и Радев остро разкритикуваха управляващите и премиера и разказаха своя версия за станалото на КСНС. Борисов първоначално запази мълчание, но после, като ги чу какво говорят, свика извънредна пресконференция, за да представи своя преразказ за станалото по време на заседанието.

Отстрелват ни, дайте да се пазим

Президентът и политическите партии не са постигнали съгласие по нито едно от предложенията на държавния глава. Той е поискал скандалът "Апартаментгейт" да се разследва от анкентна парламентарна комисия. Премиерът Бойко Борисов не е бил съгласен. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова обобщи станалото на съвета. Според нея управляващите са заявили, че антикорупционните органи работят.

"Имаше за мен доста странни изказвания: "Отстрелват ни един по един, дайте да се пазим, което е абсурд", заяви Нинова.

По думите ѝ на съвета се е говорело, че има организирана атака, подкрепяна от медии и олигарси. Същата е и тезата на излезлия в отпуск шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който смята, че скандалът за двата му имота е вдъхновен от олигарси, чието имущество е било запорирано от комисията му.

Преразкази и гледни точки

"Преразказът не ми харесва. Искам да го преразкажа от наша гледна точка", заяви няколко часа по-късно премиерът на извънредна пресконференция в Министерския съвет.

От думите му излезе, че на заседанието двамата с Радев се разбирали. "В толкова добро настроение си тръгнах, толкова бяхме радушни и с президента. Явно като си тръгнем, някой влиза при него", разказа Борисов.

По думите му на КСНС били направени много различни предложения, а не само това на Нинова. Всички били единодушни, че няма да се излиза с общо становище, "и Нинова вдигна ръка за това", разказа Борисов. Той пък се съгласил да се създаде анкетна комисия по "Апартаментгейт" в парламента.

Борисов смята, че проектът за общо становище на КСНС вероятно е писан от шефа на кабинета на президента Иво Христов. Така становището щяло да бъде "просто предизборен подарък за Корнелия Нинова". Премиерът описа и как Нинова и Христов се споглеждали по време на заседанието. "Нито един не си спомням да е одобрил това, което пишеше (в проекта)“, коментира той.

Имало кой да накаже Цветанов

Премиерът призна, че проблем с корупцията има, но по-голямата част от изказването му беше по познатите теми – бюджетния излишък, ниския външен дълг, парите за пенсионерите и дори приватизацията.

По думите му е клише, че медиите не са свободни. Скандалът с апартаментите доказвал това. Между другото той спомена, че бил ядосан на заместника си Цветан Цветанов, защото миналата седмица казал, че "няма кой да ни накаже". "Ама как може Цветанов да каже, че няма кой да ни накаже?! Може да ни накаже бог, може да ни накажат и хората, мога да го накажа и аз. И го направих", каза премиерът.

Не бил позволил и на бившия правосъден министър Цецка Цачева да се върне в Народното събрание като депутат "заради това, че си е избрала апартамент на изкоп".

"Ще накажа и другия министър, чиито имотни сделки се проверяват от прокуратурата, ако се докаже нарушение", обяви Борисов, визирайки най-вероятно министъра на туризма Николина Ангелкова.

За КПКОНПИ без КПКОНПИ

Съветът на тема корупция премина без участието на основната държавна структура, натоварена с правомощия да я бори – КПКОНПИ. Още миналата седмица президентът обяви, че е оттеглил доверието си от председателя на комисията Пламен Георгиев. Поканен бе заместникът му Антон Славчев. Само ден по-късно стана ясно, че той също има проблеми с терасата на апартамента си. Заради публикацията от президентството са оттеглили поканата си. За заседанието е бил депозиран доклад от комисията. Документът е обсъждан без участието на авторите му.

"Докладът, които изисках за КПКОНПИ, разкрива неефективността на тази комисия", коментира Радев след заседанието. Той разкритикува и начина, по който се назначават членовете на КПКОНПИ, очевидно намеквайки за липсата на президентска квота в състава ѝ.

Всички сме съгласни, че има проблем

От ГЕРБ са съгласни, че има проблем, стана ясно от думите на новия лидер на парламентарната им група Даниела Дариткова. Тя пое поста от Цветан Цветанов, който напусна точно заради скандала с апартамента му, купен от фирма "Артекс".

"Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите", беше позицията ѝ. Дариткова отхвърли предложението за анкентна комисия по темата с аргумента, че депутатите не са разследващ орган и не бива да изземват правомощията на следствието и прокуратурата.

Вместо това тя припомни, че в парламента имало внесени поправки в закона за КПКОНПИ.

"Вярвам, че този КСНС ще даде знак на колегите от опозицията, че е разумно, ако наистина са толкова активни и имат намерение да променят законодателството, да се върнат в народното събрание", каза Дариткова.

Споменатите от нея промени по никакъв начин не засягат сегашния режим на работа на КПКОНПИ – проверки на декларации и сигнали за корупция и конфликт на интереси. Те променят само изискванията за заемане длъжността председател на комисията. Според текстовете бъдещият шеф на КПКОНПИ може и да не е юрист, което е задължително към момента. Тези поправки бяха внесени от правосъдния министър Данаил Кирилов часове преди да напусне парламента и в деня, в който шефът на КПКОНПИ излезе в отпуска по препоръка на премиера.

ГЕРБ: Да се проверяват и децата и внуците ни – това е прекалено

На КСНС президентът е поискал по-строги проверки, включително и на роднини, и след края на мандата. Управляващите са против. Позицията им бе обобщена от депутата от ГЕРБ Емил Христов:

"Текстът, който ни беше предложен (за общото становище б.ред.), беше малко в повече. Например всички, които заемат някакви висши длъжности, трябваше да се чувстват априори виновни за това, че са на тези длъжности. Беше поставен въпросът дали само една година да бъдат те под контрол (след края на мандата б.р.). И тогава запитахме: Добре, колко години трябва да бъдем под контрол? И трябва ли да се разследват и децата ни, и внуците ни, и всички онези, които по някакъв начин са в роднински връзки с нас. Това, мисля, че беше прекалено", заяви той.

Откога ви повтарям?

Държавният глава констатира, че от много време говори за проблема с корупцията, но парламентарните сили не го слушат. Той бе направил и извадки от изявления по темата от последните две години и припомни как призовавал службите да навлязат в "старателно отбягвания периметър на властта.

"Това не се случи. Напротив, институциите продължиха да неглижират проблемите с корупцията. Когато избухна "Апартаментгейт", вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат. За мен това разкрива криза на държавността", заключи президентът.

Според него нито една власт не е чиста. Радев спомена и политици, и магистрати. Според него те демонстрират необясним лукс на фона на мизерните пенсии за населението.

"Налице е растяща криза в доверието", заяви Радев. Той обясни, че не е имал намерение да свиква КСНС. Президентът благодари на "няколкото медии", които са направили разкритията за апартаментите, и призова всички към нетърпимост към корупцията.

Научете ги да живеят с една заплата

Проблемите не се решават с оставки, заяви Радев, визирайки оттеглянето на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и двамата зам.-министри, които се разделиха с постовете си заради евтини жилища.

"Ако българите искат да имат достоен живот, трябва да възпитат своите политици да живеят само от заплата. А за да стане това, са нужни решителни и безкомпромисни действия по разкриване и разследване на корупция ."Апартаменгейт" е само айсбергът на корупцията", заяви президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?