Заседналият край Камен бряг кораб отново замърсява морето

Заседналият край Камен бряг кораб отново замърсява морето

Екоминистерството отново е засякло замърсяване на морската вода край заседналия вече месец кораб край Камен бряг, който вече е наводнен и бе обявен за потънал, но все още не са започнали дейностите по разтоварването на азотните торове от него и изтеглянето му от мястото край защитената местност Яйлата.

Взети в събота проби от водите на 60 м южно от заседналия кораб "Vera Su" и непосредствено до носа му са установили превишения в стойностите на азот-амониев и азот-нитритен в двата пункта, като най-сериозно е увеличението на стойността на азот-амониев във водите непосредствено до носа на кораба (0.352 мг/л).

Досега измерваните стойности на азот-амониев показваха задържане в интервал 0.030-0.050 мг/л, докато вчерашните проби показват превишение над три пъти на тренда в бреговия пункт (0.114 мг/л. в 07:40 ч. и 0.143мг/л. в 17:30 ч.) и над 7 пъти при кораба.

Измерената концентрация на азот-нитритен е както следва: в пункт 60 м. южно в 07:40 ч. е 0.0083 мг/л., в 17:30 ч. е 0.0074 мг/л.; в пункт при носа на кораба - 0.0094 мг/л.

За резултатите от проверката незабавно са уведомени Изпълнителна агенция "Морска администрация" и Областният координационен щаб.

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб и остават в готовност за съдействие по време на следваща операция по разтоварване на кораба.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?