Засега 10 души са пожелали да ползват осигурените фургони в Хитрино

Около 120 полицаи охраняват селото. Досега няма случаи на посегателства

На гара Хитрино продължава извозването на дерайлиралите цистерни. Сн. МВР

Жителите на поразеното от влаковия взрив село Хитрино вероятно ще могат да се върнат по домовете си във вторник. На осмият ден след трагичния инцидент, от Хитрино продължава извеждането на овъглените цистерни. Досега са изведени осем, в неделя предстоят още три и и така ще остане една, от която допреди ден изтичаше газ, въпреки че бе тампонирана в средата на седмицата.

Властите допускат жителите на селото контролирано, за да нагледат домовете и животните си. Онези, чиито къщи не са разрушени или силно пострадали от взрива, с нетърпение очакват да се върнат там. Премиерът в оставка Бойко Борисов им даде надежда, че още във вторник или сряда ще могат да сторят това и ги увери, че властите работят за максимално бързо обезопасяване на района.

Директорът на пожарната Николай Николов даде да се разбере, че докато това не се случи, хората няма да се връщат: "Специфични са операциите, опасни са, така че ще бъдем докрай внимателни. За един-два дни не следва да притискаме хората. Това решение ще го взема в момента, в който съм напълно сигурен".

"Утре ще има в читалището среща, на която всички служби, които замерват вода, почви, въздух - регионални и национални,  ще дадат на хората резултати от тези изследвания да бъдат спокойни, да бъдат убедени, че няма изключение от нормите", заяви транспортният министър Ивайло Московски вече няма напрежение и хората са по-спокойни.

До момента 10 души са заявили желание да ползват предоставените фургони, съобщи Севджан Акиф, председател на обществения съвет в Хитрино. 

 

По-рано тази седмица бяха доставени 23 фургона, в които хората могат да се настанят, докато приключат ремонтите по домовете им или строежите на изцяло нови къщи.

 

Кметът на селото Нуридин Исмаил каза, че хората вече са започнали да наемат адвокати, защото повечето нямат застраховки на имотите си и ще разчитат на различни помощи.

 

Не са констатирани случаи на посегателства в Хитрино

 

Няма нито един констатиран случай на посегателство в Хитрино, каза пред журналисти директорът на Облястната дирекция на МВР в Шумен ст. комисар Ялчън Расим.

Той отбеляза, че на денонощие около 120 полицаи охраняват селото.

"Създали сме необходимата организация; всеки ден в определен часови интервал вкарваме хората в селото, да си нахранят животните, да си видят имота, след което ги изкарваме".

 

Паралелно с това има патрули, които обхождат населеното място, за да няма кражби.

На журналистически въпрос дали на местните хора ще може да се осигури повече време през което да са в населеното място, Расим каза : "Докато не е напълно безопасно, това няма да стане; ще продължим по същия начин, всеки ден контролирано да вкарваме и изкарваме хора".

 

"Полицията е изготвила и график за организирано влизане на жители в селото - от 10.00 до 13.00 ч. Осигурени са автобуси, с които да бъдат извозени хората, като в рамките на времето за достъп до Хитрино и днес ще продължат дейностите по вземане на размери за остъкляване и поставяне на дограми", съобщи правителствената пресслужба.

Борисов още веднъж е изказал благодарност на пожарникарите, полицаите, експертите, които помагат, "защото работят с голям риск".

Премиерът в оставка, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски и кметът на с.Хитрино Нуридин Исмаил са инспектирали действията на специализираните екипи, които са ангажирани с извозването на опасните цистерни от дерайлиралия влак в селото.

Споделяне

Още по темата

Още от България