Засега без орязване на ученическата ваканция

Засега без орязване на ученическата ваканция

В петия ден от учителските протести министърът на образованието Даниел Вълчев (НДСВ) заяви в парламента, че въпреки изгубените часове на учениците, засега ваканцията им няма да бъде намалена. По думите му преговори между министерството и протестиращите ще започнат тогава, когато “позициите” бъдат смекчени. Преподавателите настояват за 100-процентово увеличение на заплатите им до юли 2008 г., но правителството казва, че пари за това няма.

Министърът обясни, че е готов на отстъпки, но на въпрос на Mediapool на какви точно каза, че това ще бъде решено, когато седнат на масата за преговори.

В Народното събрание в петък министър Вълчев съобщи, че е изпратил искане до регионалните инспекторати за анализ на ситуацията с учебната година, за да предложат до идната сряда становището си как да се навакса пропуснатото от учебната програма от началото на ефективните стачни действия, започвали този понеделник.

Глоба за фирмата, бавеща учебниците от І до ІV клас

Министърът на образованието Даниел Вълчев съобщи, че нищо не е платено на фирмата, която трябваше да достави безплатните учебници от първи до четвърти клас до училищата, след като се установи, че към началото на учебната година има проблеми с доставките. Министърът, който отговаря в петък на депутатско питане по проблема, обясни, че спедиторската фирма, която доставя учебниците, ще понесе и неустойка, когато се установи какви точно са нарушенията.

Още

В сряда министърът ще има среща по този въпрос с началниците на инспекторатите. Той обясни, че ако учителите се откажат от ултимативния тон и от исканията си за 100 % увеличение на заплатите, би могло отново да се седне на масата за преговорите.

Вълчев се изказа в кулоарите на парламента непосредствено след изявление на депутати от дясната опозиция, които предлагат чрез съкращения в държавната администрация,  да се отделят средства, които да отидат за увеличение с 40 на сто на учителските заплати от 1 декември тази година.

На тези твърдения Вълчев отговори, че е “много хубаво човек да е в опозиция”.

Оставката на Вълчев поискана и от лидера му

Учителските синдикати призоваха в петък в открито писмо до лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски да поиска оставката на министър Даниел Вълчев, тъй като, според тях, като министър на образованието и науката “носи вина за ситуацията в системата на средното и висшето образование”.

“След встъпването си в длъжност министър Даниел Вълчев не е направил реални стъпки за разрешаване на острите конфликти, които периодично възникват в системата на средното и висшето образование. Вместо с висок професионализъм, с умение и такт да създава необходимата обстановка за функционирането и развитието на образователната система, Даниел Вълчев допринася за разединяването и противопоставянето на учители, помощен персонал, родители и ученици”, се казва в откритото писмо на синдикатите.

Според тях, проблемите в образователната система се измествали от “безплодни комуникации” чрез медиите и не се водят реални, конструктивни преговори между министерството и синдикатите по учителската стачка.

Профсъюзите в образованието обвиняват Вълчев в лош мениджмънт на системата на средното и висшето образование, в липса на ясна визия за управлението и бъдещето на сектора, както и в дълбоко неразбиране на проблемите на учителския и непедагогическия персонал.

Представители на учителските профсъюзи коментираха, че искат някой в крайна сметка да започне преговори с тях и затова са внесли декларации в Народното събрание, Министерски съвет и президентството.

Синдикалистите призоваха протестиращите учители и персонала в системата на средното образование да не прибягват до крайни средства като гладна стачка. Стефан Вълков, съпредседател на Единния национален стачен комитет на учителите, посочи, че най-много училища от Благоевград са се присъединили към ефективните протестни действия.

В Хасково стачкуващите учители щели да предадат открит урок по достойнство на министрите Даниел Вълчев, Пламен Орешарски и министър-председателя Сергей Станишев, като в урока ще участват родители и ученици.

В редица градове на страната, по данни на синдикатите, и днес ще има протестни шествия на учителите. В Шумен учителите ще предявят граждански иск срещу министъра на образованието Даниел Вълчев за уронване авторитета на учителите по чл. 40 от Закона за народната просвета.

 

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?