Засега България няма да предявява претенции към Русия заради проблемите с Миг 29

Сн. БГНЕС, архив

По два от петте договора с руската корпорация РСК МиГ за поддръжката на изтребителите МиГ 29 има забавяне от руска страна, каза военният министър Красимир Каракачанов в сряда. 

Той обясни, че предявяването на претенции не решава проблема и се търсят алтернативни варианти, с които да се поддържат в летателна годност поне осем самолета МиГ-29.

Това правителство сключи рамково споразумение с РСК МиГ на обща стойност над 40 млн. евро, като идеята бе да се осигурят повече летателни часове за българските пилоти и да няма проблеми с охраната на българското въздушно пространство. Засега обаче не изглежда да са постигнати тези цели. 

Миналата седмица Каракачанов каза, че според него забавянията се дължат на обективни обстоятелства, които засягат целия свят, и няма подозрения за други мотиви на руската страна.

Публично не е известно колко сериозно е забавянето и как то ще се отрази на бойната авиация. 

В сряда президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев призова военното министерство "да се положат максимум усилия да има решителни действия за стабилизиране техническото състояние на самолетите МиГ 29".

Не трябва в никакъв случай да допускаме прекъсване на бойното дежурство за охрана на въздушното пространство, посочи той.

"За да има повече нальот от пилотите, трябва да има повече техника", каза Каракачанов, цитиран от БТА. 

"През последните няколко години ние правим всичко възможно да възстановим и да въведем в експлоатация всички летателни платформи, посочи той. Каракачанов припомни, че участвалите днес в демонстрациите хеликоптери Ми-17 и Ми-24 буквално до преди година не са летели. Ако има повече техника, на която да се лети, и пилотите ще имат повече нальот", допълни министърът.

Двамата наблюдаваха съвместните стрелби "Шабла 2020".

За периода 2006-2020 година България сключи договори за поддръжката на МиГ 29 на обща стойност 275 млн. лева без ДДС. 

Въпреки че страната закупи 8 нови самолета F-16 Block 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" за над 2 млрд. лева, използването на МиГ-овете остава без алтернатива дори след доставката им.

За да се премине изцяло към нова платформа, трябва да се закупят най-малко още 8 нови изтребители, което не се знае кога ще стане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?