Засега Дунав мост ІІ е най-вече атракция за пешеходци и велосипедисти

Дунав мост ІІ, сн. БГНЕС

Само за ден стотици румънци и българи, пеша, с колелета и автомобили преминаха по новия мост над Дунав край Видин и Калафат след отварянето му за пътници в полунощ в събота след прерязването на лентата в петък следобед. Само в първите осем часа от пускането на съоръжението в експлоатация в двете посоки са минали над 370 моторни превозни средства - автомобили, микробуси и автобуси, товарни автомобили, съобщиха дежурните румънски гранични полицаи на пункта.

 

Два пъти повече са били влезлите в България автомобили, отколкото излезлите от страната.

Иван Георгиев, шофьор на ТИР, влизащ в България, определени като удоволствие пътуването по моста. Преминаването над реката продължава 3-5 минути, обработката на граничния пункт, който има шест платна за влизане и шест за излизане - десетина минути.

 

Стотици видинчани пеша се разходиха по дълго чакания мост. Някои дори не влязоха в румънска територия през граничния пункт, а се върнаха обратно, радвайки се на моста и реката във Видин. Не по-малко бяха и велосипедистите, които се движеха свободно между двата бряга.

 

Пазарът на Видин бе "окупиран" от румънци, които пазаруваха какво ли не. В Калафат пък в съботния ден видинчаните бяха повече от местните. Те седяха и пиеха кафе и сок, автомобилите с видинска регистрация бяха напълнили паркингите на малкото градче Калафат, предава БТА. Съседите "атакуваха" и нощните заведения в събота във Видин, тъй като в Калафат те са много малко.

 

Автобусна агенция във Видин реагира светкавично и пусна ежедневни екскурзии с автобус. До Калафат цената е 5 лева, а до Крайова, който е на 95 км от Видин - 15 лева.

 

Сервитьорка в кафене в Калафат - Ралука, 24 годишна, сподели че никога не е била във Видин и не знае и дума български, но явно ще трябва да се понаучи, защото в съботния ден в кафенето основно клиентите са били българи.

 

До 1 юли преминаването с автомобил по моста е безплатно, по решение на премиерите Пламен Орешарски и Виктор Понта. След това става 6 евро за автомобил, и остава безплатно за пешеходци и велосипедисти.

 

Най-натоварено в първите два дни от пуска на Дунав мост ІІ бе на смесените българо-румънски гранични екипи, които бяха на работа на шестте платна за влизане и излизане на граничния пункт на румънска територия, който обслужва съоръжението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?