Засега EVN и E.ON не планират поскъпване на тока

Двамата собственици на електроразпределителните дружества във Варна, Горна Оряховица, Пловдив и Стара Загора засега не смятат да искат повишение на цените на тока си от 1 юли. Това коментираха в петък пред журналисти Гочо Чемширов, началник на отдел "Регулационен мениджмънт" в австрийската компания EVN, която е собственик на фирмите в Пловдив и Стара Загора, и Радослав Митков от германската компания Е.ОН, притежаваща ЕРП-а във Варна и Горна Оряховица.

Третият оператор на дружествата в столицата, София-област и Плевен –чешката CEZ, вече внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране искане (ДКЕВР) за повишение на цените на електроенергията си. Планираното поскъпване е средно 10 на сто за битовите и стопанските потребители.

Чемширов каза, че засега не обмислят, а Митков – че нямат намерение, да искат нови цени на тока. Чемширов обаче уточни, че ако има промяна в цената, на която НЕК продава на разпределителните дружества, може да бъде поискано увеличение на тарифите от страна на EVN.

НЕК обаче отдавна са внесли в ДКЕВР заявление за повишение на цената си. Такова са направили и АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Варна” и самият председател на енергийния регулатор Константин Шушулов прогнозира 10-процентно поскъпване на тока.

Най-вероятно изявленията на двете компании са по-скоро опит да не се нажежава отсега общественото мнение в обслужваните от тях региони, което след надписаните сметки от есента от EVN и множеството аварии и лошо обслужване от E.ON е доста остро настроено срещу двете компании.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?