Засега не се очакват нови ограничения заради Covid

Нови 623 случая на коронавирус у нас

Засега не се очакват нови ограничения заради Covid

"На този етап не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси заради нарастващите случаи на Covid-19", каза пред БНР зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

По думите му страната съвсем скоро е влязла в жълтата зона по заболеваемост от коронавируса и в Европа сме на 20 място. "Това, че заболеваемостта расте в рамките на страната е видимо. Ние още сме в жълтата зона, скоро преминахме зелената, и ходът е съвсем естествен – развитие на пандемията в страната. Добре е обаче хората да бъдат информирани правилно, навреме и коректно", каза той.

Според него по-скоро е било грешка или объркване на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, който преди дни обяви пред бТВ предстоящо въвеждане на по-строги противоепидемични мерки в София.

Заместник-министърът на здравеопазването призова отново за самодисциплина и спазване на противоепидемичните мерки. "Спазването на мерките сега е много по-важно, за да не попаднем в червената зона. Или да си дадем да достигнем до червената зона много по-късно, когато повече хора ще са добили пълен имунитет след ваксинацията, а не да добиват имунитет през боледуване. ... Не е личен избор носенето на маска, личен избор е решението на човека какво ще направи със себе си. Когато това засяга обществото, това вече не е личен избор, а задължение на човека - с оглед на здравето на обществото", каза Златанов.

Той добави, че има завишен интерес към ваксинации. "Когато българинът види, че опасността е непосредствена, предприема някакви мерки. ... Разполагаме с ресурси - има достатъчно видове ваксини, има разкрити много пунктове", добави зам.-министърът.

За последното денонощие у нас са регистрирани нови 623 случая на заразени с коронавирус при направени 13 761 теста, сочат данните на Националния информационен портал.

Това означава, че положителни са били 4,5 % от направените тестове. Най-много от новите случаи са в София – 158, в Бургас са 84, в Пловдив – 63, във Варна 53, в Пазарджик – 45.

От началото на пандемията потвърдените случаи са 432 962, от които 14 645 са понастоящем активни. В момента 1490 души са в болница, а 131 са в интензивни отделения.

За последното денонощие излекуваните са 59 на брой. Починали са 7 души. През последните 24 часа са поставени 3 504 ваксини, с което общият им брой нараства до 2 152 638. От тях 1 071 839 са с поставени две дози от ваксината.

Споделяне

Още от България