Засега не се планира да отпаднат задължителни изпити за учениците

Сн. БГНЕС, архив

Засега не се планира отпадане на някой от задължителните изпити за учениците в края на IV и X клас. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова пред БНР в петък. Ден по-рано директори поискаха тестовете за външно оценяване в края на тези класове да бъдат отменени заради извънредното положение и грипните ваканции, които затвориха училищата. В момента обучението в тях е дистанционно и това ще продължи поне до 12 април.

"МОН има различни сценарии според развитието на епидемичната ситуация. Това, което говорим днес относно срокове и видове изпити, утре може да не е валидно. На този етап не говорим за отпадане на външното оценяване", каза Таня Михайлова.

Тя обясни, че външното оценяване след IV клас е важно, защото може да се използва за кандидатстване в определени училища като математическите гимназии. В същото време е много вероятно да не се проведат олимпиадите и състезанията, които също може да се използват за кандидатстване след IV клас.

Външното оценяване след X клас пък e важно за учениците в т. нар. обединени училища, в които образованието продължава именно до края на X клас. Те трябва да кандидатстват в гимназии, ако искат да завършат и втория етап на гимназиалното образование, а за това са нужни оценките от външното оценяване.

Днес нашите ученици, учители и цялото общество са поставени в условията на граждански изпит, посочи Михайлова и попита: "Нима граматиката по български език се изучава във втория срок на IV клас?"

Все още не е ясно какво ще се случи с матурите за дванадесетокласниците, както и с изпитите за гимназия в края на VII клас. Те едва ли ще бъдат отменени, но е вероятно материалът за тях да бъде съкратен, а датите за матурите да бъдат променени.

Споделяне

Още по темата

Още от България