Засега няма данни за престъпление на Свинаров при сделката “Пилатус”

Засега в прокуратурата няма данни, уличаващи в престъпление бившия военен министър и настоящ депутат от НДСВ Николай Свинаров, заяви в сряда главният прокурор Борис Велчев.

По думите му стартирането на наказателното производство се налага, тъй като изгодността на сделка от подобен порядък не може да се прецени интуитивно от прокурор.

Това може да бъде направено само чрез експертиза в рамките на досъдебно производство. То е заведено срещу неизвестен извършител, а не срещу бившия министър на отбраната Николай Свинаров, добави още главният прокурор.

Както Mediapool вече информира досъдебното производство за сделката с швейцарската компания е образувано на 27 януари 2007 година. Държавното обвинение разследва периода от 5 декември 2003 г., когато е подписан договорът за покупка на шест учебно-транспортни самолета и един за специални цели от швейцарската фирма , до 2005 г., когато сделката е финализирана от Министерството на отбраната (МО) и са извършени плащанията.

Поводът за образуването на производството е наличие на данни от следствието, военна прокуратура и медийни публикации по темата.

Досъдебното производство касае преценка за евентуалната наличност на неизгодна сделка при покупката на самолетите, каза Велчев. МО е платило 33,2 милиона евро, а договорът е подписан от съветника на Свинаров Август Мичев и после преподписан от министъра.

До 27 май експертите трябва да кажат има ли разлика между платената сума и действителната цена на самолетите. Според данни от специализирани издания в периода на сключване на сделката, които Mediapool публикува в началото на 2004 г., реалната цена на седемте самолета е около 14 млн. долара.

Досъдебното производство се води по текста за длъжностно престъпление срещу неизвестен извършител, с цел набавяне на имотна облага.

Споделяне

Още по темата

Още от България