Засега няма наплив към регистрация за евроизборите

Засега няма особен интерес към регистрацията на партиите, коалициите и инициативните комитети за предстоящите европейски избори, най-вероятно партиите още подготвят документите си, каза в петък на пресконференция говорителят на Централната избирателна комисия за изборите за Европейски парламент (ЦИКЕП) Александър Александров. Срокът за регистрация изтича на 12 май, но заради Великденските и Гергьовденските празници и натрупването на повече почивни дни, Александров препоръча ако искат да участват в евровота, партиите да го заявят до 30 април.

До петък само две партии са се регистрирали – ГЕРБ и ДПС. Движението е внесло 20 520 подписа, които са предадени за проверка в ГРАО към МРРБ. Подадените необходими за регистрация 15 000 подписа на ГЕРБ, която се регистрира първа за участие, са проверени и са налични.

Към момента са назначени 22 районни избирателни комисии (РИК), като за още три има подадени документи. Въпреки, че в петък изтича крайният срок, от шест области все още не са постъпили преписки от областните управители за съставяне на РИК. Това са Благоевград, София, Видин, Кюстендил, Ловеч и Разград.

Все още няма подадени офертите за преброител на изборите. Практика е офертите да се подават в последния момент, каза Александров.

До 27 април пребиваващите у нас чужди граждани на ЕС трябва да обявят в общинската администрация дали искат да гласуват. До 30 май може да се предяви желание на място за гласуване.

В ЦИК са започнали да постъпват искания за провеждане на екзит полове в деня на вота. Към момента две социологически агенции са се регистрирали за участие – "Алфа рисърч" и "Сова Харис". Очевидно ще има голям интерес, защото досега никога не е имало толкова ранно записване, коментира говорителят на комисията.

Споделяне

Още от България