Засега няма опасност от наводнения край Лом

Двуметрова вълна се очаква днес да достигне бреговете на река Дунав при Лом, алармираха във вторник сутринта от Гражданска защита. По-късно през деня обаче бе съобщено, че засега няма опасност от наводнения край града.

През последните два дни нивото на реката при града се е повишило със 72 см и в момента е 687 см, предаде Дарик радио. При Ново село повишението е 180 см и именно това е вълната, която днес се очакваше да достигне и до Лом.

Към 16 ч. обаче нивото на реката край града се бе покачило само с 13 см, до 703 сантиметра.

Гражданска защита е в първа степен на готовност за действие, която предвижда постоянно наблюдение на нивото на реката. Ако височината на водния стълб стигне до 750 см, ще бъде въведена втора степен - денонощен обход по дигите и дежурство в общините по поречието, съобщи началникът на гражданска защита в Лом Христо Найденов, цитиран от БТА. При нива от 820 см ще бъде изградена временна земно-насипна дига в района на пристанище Лом. По този начин пристанището ще се изравни с останалите диги, които пазят Лом от нива до 1000 сантиметра.

За последен път Дунав се е вдигал до повече от 820 сантиметра през 2000 година. През пролетта на миналата година достигна ниво от 770 сантиметра.

В момента в ломското поречие на Дунав няма разливи, всички диги са в добро състояние и могат да издържат до нива от 10 метра. Всичките ниски участъци по бреговете, които са с обща дължина 20 километра, са обезопасени с диги. Няма опасност за Лом и близките селища, заяви Христо Найденов.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?