Засега няма решение на кризата с инсулина

Засега няма решение на кризата с инсулина

Здравното министерство и датската "Ново Нордиск" не стигнаха до споразумение за продажба на произвеждания от фирмата инсулин след 1 юни, когато влиза в сила новият лекарствен списък и препаратите на компанията няма да бъдат заплащани от здравната каса.

Представителят на фармацевтичната фирма Крум Касабов заяви пред журналисти след срещата в петък, че договорка не е постигната, но все пак се върви към решаване на проблема. Фирмата предложила частична промяна в наредбата за ценообразуването на лекарствата. В момента тя определя цена за инсулините на "Ново Нордиск", на която компанията не е съгласна да работи.

Зам.-здравният министър Валери Цеков обаче каза, че няма възможност за увеличаване цените на инсулините на "Ново Нордиск".

Ако не се стигне до споразумение, след 1 юни инсулините на датската фирма ще се продават в аптеките, но пациентите ще трябва да заплащат, ако желаят да се лекуват с него. Иначе трябва да преминат на други видове инсулин, финансирани от касата.

Изострянето на кризата накара майки на болни от диабет деца да дойдат пред Министерството на здравеопазването, където бяха приети и уверени, че децата им няма да останат без инсулин.

Това обаче не ги успокои особено предвид факта, че смяната на лечението с друг вид препарат може да доведе до усложнения.

"Когато човек минава на инсулин, той престоява 10 дни в болница, за да се види как му действа. Промяната на вида на използвания инсулин води до промяна на дозите, до промяна на режима на хранене", каза председателят на Асоциацията на децата с диабет Елисавета Костова.

Димитър Богданов, председател на Асоциация "Диабет", обясни подробно през какво трябва да преминат болните от диабет, ако инсулините на "Ново Нордиск" спрат да се заплащат от касата и пациентите минат на други препарати. "Първо пациентът трябва да мине през общопрактикуващия лекар, след това през специалист, да влезе в болница и една седмица да е на стационарно лечение", обясни той. Всичко това би струвало много пари на здравната каса, а в същото време е нереалистично по едно и също време над 50 000 души да минат през този процес.

"При всички случаи ще има пациенти, които ще лежат в болница, докато преминат от един инсулин на друг", призна и д-р Нина Ръсина, шеф на дирекция "Лекарствена политика" в министерството.

Междувременно стана ясно, че близо 4000 болни от епилепсия също са застрашени да останат без животоспасяващ медикамент. Веска Събева от Фондацията на родители на деца с епилепсия обясни, че става въпрос за скъпоструващото лекарство "Кепра", което няма аналог.

Включването на лекарството в позитивния лекарствен списък е било забавено заради недоразумения при регистрирането на цената. Ако се наложи пациентите да плащат медикамента от джоба си, месечното лечение ще им струва между 250 и 650 лева, в зависимост от дозата, от която се нуждаят.

От Комисията по позитивния списък уверяват, че се работи за отстраняване на проблема и повече яснота ще има в понеделник. Нуждаещите се от медикамента са били "успокоени", че ако препаратът не влезе в списъка от 1 юни, това ще стане от 1 юли. Пациентите обаче се готвят за протести.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?