Засега София се разминава с предпазна клауза в правосъдието

Засега София се разминава с предпазна клауза в правосъдието

Докладът на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи на България ще излезе на 22 юли и няма да съдържа препоръка за предпазна клауза, прадеде БНР в четвъртък. През есента ще има друг доклад за състоянието на контрола върху еврофондовете.

ОТ ЕК уверяват, че е съвпадение публикуването на доклада в седмицата, в която се очаква да бъде гласувано новото правителство на България. Критиките в доклада няма да бъдат спестени заради смяната на властта.

Най-сериозните забележки отново са свързани с корупцията и недостатъчните съдебни действия, но въпреки това няма да се наложи предпазна клауза. Надделява мнението, че вместо да ускори реформите в съдебната система, подобна мярка може да ги блокира напълно.

От Брюксел смятат да запишат в очаквания след дни доклад, че наложеният на България мониторинг е доказал ефективността си в редица и области и той трябва да продължи, докато бъдат постигнати убедителни резултати по всички наблюдавани области.

През септември и октомври ще се гласуват докладите за България и Румъния. тогава предстои да се види дали ще има и държави, които все още ще настояват за задействане на предпазни клаузи докато все още има правни основания за прилагане на този механизъм. Договорът за присъединяване на България предвижда това да е възможно в първите три години и в края на 2009 г. това вече отпада.

За есента се очаква да се оповестят и докладите за контрола върху европарите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?