Засега спираме Скопие за ЕС: Както ние признаваме реалността, те да признаят миналото

Според македонския външен министър обаче има напредък в разговорите

Засега спираме Скопие за ЕС: Както ние признаваме реалността, те да признаят миналото

Към момента България не е в състояние да одобри преговорната рамка за Република Северна Македония в този вид, в който се представя, съобщи външната министърка Екатерина Захариева в сряда. 

Тя припомни, че на 10 ноември предстои заседание на Съвета "Общи въпроси", на което трябва да се одобри преговорната рамка.

Дипломатически източници обясниха, че България ще настоява нейните изисквания да бъдат заложени в преговорната рамка на Северна Македония и приемането ѝ може да бъде блокирано от София.

Освен това е все по-вероятно България да не даде съгласие за провеждането на първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз. 

В същото време екипи на двете външни министерства са "във всекидневни интензивни преговори в опит да се решат конфликтните въпроси, така че да гледаме повече напред".

"Имаме време, но е крайно малко", каза Захариева. 

Скопие съобщи, че е готово да подпише анекс към Договора за добросъседство с България от 2017 година, според който Северна Македония няма териториални претенции към България, както и още един път да потвърди, че няма да се меси в нейната вътрешна политика.

Захариева посочи, че в договора има всички гаранции, но той не се изпълнява.

"Както ние признаваме реалността, така те трябва да признаят миналото", каза външната министърка, цитирана от БТА. 

Тя посочи, че България не е искала промяна на конституцията на Северна Македония и не оспорва правото за самоопределяне, каквито спекулации има в македонската преса. 

България вече изпрати разяснителен меморандум до останалите страни членки, но засега не среща подкрепа за изискванията си към Скопие. 

Освен по историческите въпроси България има претенции и за езика, като настоява за формулировката "официален език на Република Северна Македония" вместо македонски език. България не приема и повдигането на въпроса за македонско малцинство у нас.

Въпреки че вицепремиерът Красимир Каракачанов се оплака от европейски натиск Скопие да бъде допуснато, засега София остава твърда в намерението си да спре Северна Македония, ако не направи реални отстъпки.

На този фон македонският външен министър Буяр Османи коментира, че "има напредък в преговорите с България".

"Решенията се търсят в рамките на Договора за приятелство и добросъседство", каза Османи след работна закуска в македонското външно министерство с българския посланик в страната Ангел Ангелов и германския посланичка Анке Холщайн.

Ангелов припомни, че българският парламент е приел през 2019 година рамкова позиция за Северна Македония. 

Германската посланичка от своя страна е посочила, че Германия прави всичко възможно да проведе първата междуправителствена конференция между Скопие и ЕС през декември. 

По отношение на спора със София Холщайн подчерта, че въпросът е двустранен и затова следва да бъде решен двустранно. Срещата бе част от организацията на срещата на Берлинския процес, насрочена за 9 и 10 ноември в София, съобщи телевизия "Сител", цитирана от "Фокус". 

Споделяне

Още по темата

Още от България