Засега в ГЕРБ не са обсъждани номинации на Цацаров и Цачева за КС

"Имаме няколко варианта", лаконичен беше Цветан Цветанов

Снимка: БГНЕС

Засега в парламентарната група на ГЕРБ не са обсъждани евентуални кандидатури на главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Цецка Цачева за членове на Конституционния съд (КС) от парламентарната квота.

Това заяви шефът на групата Цветан Цветанов в кулоарите на парламента в сряда. Преди седмица правната комисия прие правилата за провеждане на избор, според които парламентът трябва да направи своите номинации до 26 септември.

"Г-жа Цачева вече заяви категорично, че нито е дискутирано с нея, нито е канена да става нито посланик, нито конституционен съдия. Тя даде много ясен отговор. Надявам се, че всеки един би могъл да даде отговор какво би могъл да прави или какво очаква да се случи с него", заяви Цветанов.

"Към настоящия момент не е разглеждана такава кандидатура", беше краткият му отговор, запитан дали е възможно ГЕРБ да издигне някого измежду Цацаров и Цачева.

"Това е тема, която трябва да започне като обсъждане през следващите няколко дни. Имаме няколко варианта, но трябва да вземем съответното решение като парламентарна група", добави Цветанов, посочвайки, че съпартийците му щели да търсят "първо място доказан професионалист, добър съдия или човек, който действително е работил в съдебната система и има безупречна репутация".

Условията към номинираните са да имат 15-годишен юридически стаж, да са български граждани и да нямат друго гражданство. Всеки от предложените кандидати ще бъде проверен за принадлежност към репресивните органи от комунистическия режим.

Тази година изтичат мандатите на четирима от конституционните съдии – Румен Ненков, Кети Маркова, проф. Цанка Цанкова и Стефка Стоева. До 12 ноември парламентът и президентът трябва да излъчат по един от наследниците им, а върховните съдилища – двама.

"За да се говори за номиниране, първо трябва да има предложения, които да се обмислят. За да се обмисли това предложение, трябва да се даде ясна сметка на много факти и обстоятелства, включително и това колко е редно към края на мандата си, но не 3-4 или 5 месеца преди края, а около година и половина, главният прокурор да си тръгне", коментира преди седмица темата самият Сотир Цацаров.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?