Засега в парламента няма да се влиза със зелен сертификат

Засега в парламента няма да се влиза със зелен сертификат

Председателският съвет на парламента успя не взе решение дали да се влиза със зелен сертификат в сградата на Народното събрание.

Въпросът бил повдигнат от ГЕРБ, обясни Десислава Атанасова от партията на бившия премиер Бойко Борисов. Част от присъстващите на председателския съвет обаче възразили, тъй като така били нарушавани правата на народните представители.

По-рано във вторник категорично "против" подобно изискване се обявиха от крайно националистическата партия "Възраждане". От "БСП за България" също са били "против" по време на заседанието.

"Имаме си аргументи. Това би затруднило работата на народните представители. Разбира се, трябва да спазваме всички мерки", каза лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова.

"Продължаваме Промяната" и "Има такъв народ" още нямат позиция по въпроса. В петък обаче съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев коментира, че е редно да има такова изискване, след като зелен сертификат се иска за влизане в ресторант.

"Ще получим допълнителни мнения, ще се консултираме и ще вземем решение. Ние сме ваксинирани, призоваваме хората да се ваксинират и трябва да уеднаквим правилата в държавата, както и да даваме пример в тази тежка епидемична обстановка, за да можем да преминем към по-нормален начин на живот", каза председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

От ДПС приветстваха подобно предложение. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на излизане посочи само, че не се е стигнало до общо решение по въпроса за зеления сертификат.

Иначе по думите на Гюров първият Председателски съвет е минал в много диалогичен тон.

"Чухме доста мнения. Едното от тях беше за зеления сертификат. В момента нямаме точка в дневния ред за седмицата, в който да бъде обсъждан зеленият сертификат", добави той.

По думите на Десислава Атанасова има готовност в сряда като първа точка от програмата за работа на депутатите тази седмица да бъде изслушан служебният министър на културата проф. Велислав Минеков във връзка с казуса с вестник "Труд".

На Председателския съвет било решено още, че в четвъртък да има блицконтрол, а в петък редовен парламентарен контрол.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?