Засегнати лица кроили номер на Ваньо Танов

Засегнати лица кроили номер на Ваньо Танов
Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов разкри в четвъртък, че засегнати лица са се опитали да скроят номер на един от неговите синове. Пред Нова тв той разказа, че синът му е бил следен и са били сканирани ключалките на автомобила му.

"Трябваше в неговата кола да се поставят контрабандни цигари, той да бъде задържан и след това всички медии да разтръбят – ето, синът на началника на митницата е контрабандист. Благодарение на това, че аз получих информация, този случай беше предотвратен", разказа Танов.

Според него всички, които са се оказали засегнати от действията на митниците, са пробвали "всевъзможни начини" да го компрометират.

"Така че отвсякъде има хора, които са заинтересовани аз да бъда отстранен. И понеже знаят, че няма по какъв начин да бъда атакуван, са решили да тръгнат през семейството ми. Аз съм устойчив психически, но това влияе изключително зле на моето семейство", обясни още Танов.

Шефът на агенцията заяви, че годишният план е преизпълнен с 300 млн. лева, т.е. при предвидени 6.6 млрд. лева са събрани 6.9 млрд. Това преизпълнение идва от увеличената събираемост на ДДС от трети страни по границата.

Ваньо Танов се похвали още с 60 млн. лева преизпълнение на събраните средства от акциза на алкохола и 70 млн. лева в повече от горивата.

Спад от 100 млн. лв. има по отношение акциза от цигари, който Танов обясни с върнатите 180 млн. лева акциз на тютюневите компании заради изгорените цигари със стари бандероли. Според шефа на митниците друга голяма причина са регистрираните загуби от страна на "Булгартабак" заради липсата на гъвкава ценова политика.

Компанията е платила с 280 млн. лева по-малко акциз за 2010 година заради намалели продажби. Това е и единствената компания, която изобщо бележи спад в бранша, разказа Танов и го обясни с липсата на гъвкава ценова политика.

По отношение на борбата с цигарената контрабанда бе посочено, че агенцията е заловила 242.2 млн. къса през 2010 година при 20.9 млн. къса задържани през 2009 година.

"Над 180 млн. къса цигари са задържани на гръцката граница, която е вътрешна граница и би трябвало България да няма ангажименти по отношение на вътрешните граници. Ние трябва да пазим външните граници. В края на краищата ние през тази година изразходихме огромен ресурс, за да пазим и вътрешните си граници. И това е известно в ЕС, и този факт се отчита", каза Танов.

Той добави, че не се притеснява от подслушване и следене, тъй като е човек с чиста съвест. За работата си през годината Танов си постави оценка Добър 4 – Много добър 4.50.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?