Засегнатите от земетресението в Девня и Провадия ще бъдат обезщетени

Във фонда за защита на населението от бедствия и аварии има достатъчно средства и всички засегнати от земетресението, станало на 7 октомври вечерта, може да бъдат обезщетени. Това съобщи в неделя главният директор на Гражданска защита Стефко Бурджиев, цитиран от БТА. Заедно с кметовете на общините Девня, Провадия и Вълчи дол той посети селата Манастир и Падина, както и хвостохранилището край Девня, за да огледа щетите, причинени от труса.

Собственикът на най-засегнатата къща в село Манастир Иван Павлов ще получи фургон, за да може да изкара спокойно зимата. От труса са засегнати две детски градини в Девня и Провадия, както и сградата на кметството в село Падина.

До четвъртък всички протоколи от извършените огледи трябва да бъдат представени в София, посочи Бурджиев. По думите му има няколко варианта за предоставяне на обезщетенията.

Състоянието на хвостохранилището, което ползват предприятия от Девня, е добро, но през следващата седмица комисия ще извърши подробен оглед, за да прецени дали дигите са застрашени от земните трусове.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?