Засетите площи с пшеница и царевица ще надхвърлят 4 млн. декара

Засетите площи с пшеница, царевица и слънчоглед непрекъснато растат през последните години, като за 2012 г. се очаква те да надхвърлят 4 милиона декара. Това съобщи доц. д-р Димитрина Илчовска, директор на Института по царевицата в Кнежа в интервю за БТА.

 

За сравнение през 2011 г. засетите площи са били 3.75 милиона декара, през 2010 г. - 3.4 млн. декара, а през 2009 г. - 2.8 млн. декара. Това показват данните на Агростатистиката на Министерството на земеделието и храните.

 

Експертът отбелязва, че дебелата снежна покривка, съчетана с продължителните ниски температури през януари и февруари, ще се отразят неблагоприятно върху редица земеделски култури - пшеница, ечемик, рапица, лозови насаждения и някои овощни видове.

 

Според доцент д-р Димитрина Илчовска, имайки предвид факта, че преовлажнената почва и все още наличната снежна покривка ще бъдат пречка за начало на предсеитбените обработки за ранните пролетници, по-добрата възможност е засяване на окопни пролетни култури като царевица и слънчоглед.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?