Зашеметяващото завръщане на Байдън префасонира надпреварата

Джо Байдън и Бърни Сандърс (дясно)

Преди по-малко от месец предизборната кампания на Джо Байдън беше в състояние на свободно падане. Дори след като успя да спечели в Южна Каролина, той се изправи пред реалността да се състезава на решаващия "Супервторник" с малко средства и без осезаема предизборна инфраструктура.
Това обаче не бе от значение, пише в сряда агенция Асошиейтед прес.

Бившият вицепрезидент спечели първични избори за номинацията на демократите в цялата страна - от Нова Англия до преминаващите от едни ръце в други щати по атлантическото крайбрежие, от северната част на Средния Запад до Дълбокия юг. Спектърът на поддръжниците му бе широк - афроамерикански избиратели, жени, по-възрастни и хора с висше образование, всички те привлечени от неговата кампания.

Зашеметяващото представяне на Байдън, отбеляза значим обрат, като префасонира надпреварата за президентската номинация на демократите с главозамайваща скорост. От кандидат, който в един момент бе на ръба на провала, Байдън сега се превърна във фаворит за номинацията на партията си, коментира Асошиейтед прес.

"Тук съм, за да отбележа - още сме в играта", заяви той на шумен митинг в Лос Анджелис.

Калифорния, най-големият залог на вечерта, бе един от малкото щати, загубени от Байдън срещу сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Байдън обаче спечели Тексас - втория най-голям щат в снощната надпревара, както и осем други. Победите му във Вирджиния и Северна Каролина, два ключови за изборите щата, бяха особено решаващи.

Демонстрацията на мощ от страна на Байдън го изправя пред сблъсък със Сандърс, който ще покаже кого демократите смятат за по-избираема кандидатура през ноември. Сандърс, либерален популист, от десетилетия призовава за радикални реформи на икономическата и здравна система, докато умереният Байдън се представя по-малко като идеолог и повече като кандидат, който може да промени страната след всяващото разделение управление на президента Доналд Тръмп.

Добрият старт на Сандърс на първичните избори със спечелването на Ню Хемпшър и Невада и на практика равния резултат в Айова хвърли в смут демократите центристи, които се опасяват, че той не е в крак с големи групи от електората и ще струва на партията не само Белия дом, но и Камарата на представителите и Сената.

Мнозина в партията бързо осъзнаха, че Сандърс извлича полза от голямата група по-умерени кандидати, които разделят останалата част от електората на демократите. Но едва след внушителната победа на Байдън в Южна Каролина в събота той започна да бъде възприеман като най-добрата алтернатива.

Скоростта, с която се промениха шансовете на Байдън, на практика няма прецедент в близкото минало, отбелязва Асошиейтед прес.

В дните след победата в Южна Каролина водещи личности сред демократите се присламчиха към предизборния щаб на Байдън с невероятна скорост, включително няколко бивши негови съперници, чийто кампании в определен момент изглеждаха обещаващи. Пийт Бутиджидж, сенатор Ейми Клоубъшар и Бето О'Рорк заедно подкрепиха Байдън в понеделник в мощна демонстрация на единството на партията.

Необходимите средства също започнаха да се стичат, включително от някои богати донори, които се тревожеха с месеци от уязвимостта на Байдън. Този поток от финансови средства ще позволи на Байдън да организира в следващите щати, които ще гласуват, такива предизборни прояви, каквито не успя да проведе по време на надпреварата в "Супервторника".

Всъщност разликата в ресурсите между Байдън и някои от съперниците му във вторник беше зашеметяваща, което прави успехите му още по-внушителни.

В Минесота и Масачузетс милиардерът Майк Блумбърг похарчи приблизително 17 милиона долара за телевизионни реклами. Байдън спечели и двата щата без да похарчи и един долар, според данни за телевизионната реклама, разпространени в края на миналата седмица.

Във Вирджиния - ключов за изборите щат, където Байдън спечели с повече от 25 процента разлика - бившият вицепрезидент е похарчил нищожните 291 000 долара спрямо 12 милиона долара от страна на Блумбърг, показват данните.

По подобен начин се разви ситуацията в Тексас, където Блумбърг изразходва 47,8 млн. долара при 291 000 долара от Байдън, и в Северна Каролина, където Блумбърг даде 28 пъти повече средства от Байдън.

За Блумбърг вечерта завърши без да е спечелил нито един щат, въпреки че си осигури няколко делегати. Той възнамерява да проведе съвещание със съветниците си в Ню Йорк днес, за да прецени дали да продължи своята кампания.

Пред реалността се изправи и сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън, която зае разочароващото трето място в своя щат. Въпреки че се зарича да доведе кампанията си до оспорван партиен конгрес, не е ясно как тя ще оправдае продължаването ѝ без почти никакви успехи в "Супервторника".

Това оставя Байдън и Сандърс - двама бели мъже, наближаващи 80-годишна възраст - да водят битка кой от тях ще стане знаменосецът на една все по-разнообразна партия.

В надпреварата се усеща отзвукът на съперничеството на Сандърс през 2016 г. с Хилари Клинтън - по-умерен кандидатка, която бе смятана за по-сигурен избор до изненадващата ѝ загуба от Доналд Тръмп на президентските избори. Сандърс и поддръжниците му предупреждават партията да не повтори същия сценарий и на тези избори.

Възходът на Байдън обаче само подчерта колко много демократи се опасяват от перспективата да бъде номиниран Сандърс. Ако Блумбърг се оттегли от надпреварата през идните дни, той вероятно ще налее богатството си в помощ на кампанията на Байдън и ще напада Тръмп с милиони долари за телевизионна реклама чак до есента.

Онова, което е сигурно, е, че Байдън остава рисков кандидат. Той има проблеми с мобилизирането на младите избиратели и понякога изглежда, че не е в крак с набралото скорост ляво крило на партията. Той показа също, че е лош оратор, често произнасящ тромави и несвързани речи.

Значително подобрените перспективи на Байдън обаче изглежда отново го мобилизираха. Той бе видимо изпълнен с енергия, след като спечели редица победи в "Супервторника", и удовлетворен от масовата подкрепа на избиратели и партийни лидери, които само преди няколко дни изглеждаха готови да го изпратят в пенсия.

"Има защо да го наричат "Супервторник!", възкликна Байдън, цитиран от Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят