Защита и такси по арбитража за АЕЦ "Белене" за 77 млн. лв.

Въпреки загубата за деветмесечието от близо 155 млн. лв. НЕК очаква да приключи 2016 г. на печалба от 12.265 млн. лв

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Разходите на "Националната електрическа компания" (НЕК) за съдебни такси и хонорар на адвокатската компания "Уайт енд Кейс" за защитата на позицията си в арбитражния спор с руската "Атомстройекспорт" по проекта за строеж на АЕЦ "Белене" са за 77 млн. лв. Това уточниха от Министерството на енергетиката пред Mediapool във връзка с писмен отговор на министър Теменужка Петкова на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров за предприетите мерки за оздравяването на НЕК.

Съдът в Женева отсъди в полза на руснаците, на които НЕК трябва да плати над 600 млн. евро след извършени преди време корекции на изчислени неправилно лихви, а ако парите бъдат преведени до 15 декември, "Атомстройекспорт" ще опрости напълно лихвите за забава. Ако плащането стане до Коледа, намалението на лихвите ще е 55 на сто. В момента се чака разрешение от Европейската комисия за отпускане на безлихвен бюджетен заем на НЕК в размер на дължимите на руснаците средства.

От отговора на Петкова става ясно, че разходите на НЕК по самото арбитражно дело и защитата на позицията ѝ са осчетоводени и ако не са били те, загубата на НЕК за деветмесечието е щяла да бъде 78 млн. лв., а не сегашните 154.853 млн. лв.

Въпреки оставащото тежко към момента финансово състояние на компанията, министърът е оптимистично настроена и прогнозира, че през четвъртото тримесечие на годината НЕК ще успее да реализира печалба от 89 млн. лв. Тя ще дойде от това, че голяма част от производителите на енергия от възобновяеми източници ще достигнат определения им от регулатора лимит за специфично производство и така НЕК няма да е длъжна да купува тяхната скъпа енергия, произведена над фиксираните граници.

Така очакванията на Министерството на енергетиката са държавната електрическа компания да приключи годината с печалба от 12.265 млн. лв. В така представените сметки обаче се оформя дупка в размера на обявените разходи за самия арбитраж, която ведомството обяснява с това, че парите само са осчетоводени, но не и реално платени.

Обявената очаквана печалба от повече от 12 млн. лв. ще е значително подобрение на финансовото здраве на НЕК след миналогодишната загуба от близо 204 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?