Защита на света, а не на големите фармации

Защита на света, а не на големите фармации

Бързата поява на ваксините срещу Covid-19 е невероятен успех, който хвърли светлина както върху научните постижения на човечеството, така и върху неговите социални и икономически недостатъци, пише в редакционен материал в. "Гардиън", цитиран от БТА в петък.

Учените създадоха ваксините невероятно бързо, но на фона на продължаващата пандемия за мнозина от най-уязвимите и изложени на риск хора все още не е ясно кога ще получат достъп до тях. Създадохме ваксинни милиардери, но не успяваме да ваксинираме милиарди, изтъква британското издание.

Неочаквана и приветствана промяна в позицията на Съединените щати може да промени това. САЩ изразиха подкрепата си за план за временен отказ от защитата на правата на интелектуална собственост върху ваксините и провокираха удивлението на големите фармацевтични компании, чиито интереси дълго време бяха закриляни от Вашингтон.

Ръководителят на Световната здравна организация, доктор Тедрос Аданом Гебрейесус, с основание определи това като колосален момент в борбата с Covid-19, отбелязва "Гардиън".

Призивите за отказа от защита на правата на интелектуална собственост върху ваксините, лечението и диагностицирането на ковид се засилват, откакто Република Южна Африка и Индия направиха предложения в този смисъл през октомври. По-богатите страни, които имат интереси във фармацевтичната индустрия, обаче се противопоставиха на тези предложения. Очевидното неравенство при разпределението на ваксините става все по-явно. Все по-ясно се очертават и последиците от това.

Подкрепата на Съединените щати за временния отказ от защитата върху правата на интелектуална собственост върху ваксините обаче може да се окаже недостатъчна, предупреждава "Гардиън". Причината за това е, че споразуменията на Световната търговска организация в тази материя предвиждат съгласие на всички членуващи страни. Макар Европейският съюз да заяви, че е "готов да обсъди" плана, Великобритания не изглежда особено ентусиазирана от идеята, а фармацевтичните компании се опасяват, че активисти биха използвали безпрецедентния отказ от права като основание за настояване за отказ от тях и в други случаи, обобщава британското издание.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?