Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Защита от уволнение на подалите сигнали за корупция

4 коментара
Защита от уволнение на подалите сигнали за корупция

Европейската комисия предлага нов закон за подобряване на защитата на сигнализиращите за нередности. С него ще се създадат безопасни канали за подаване на сигнали както в рамките на дадена организация, така и към публичните органи.

Предложението предпазва сигнализиращите за нередности от уволнение, понижаване в длъжност и други форми на ответни действия с цел отмъщение, се казва в съобщение на Европейската комисия от понеделник.

Мерките се предприемат заради скандали като "Дизелгейт" (за манипулиране на вредните емисии на автомобилите), "Люкслийкс" (за избягване плащането на данъци), "Досиетата от Панама" (за офшорни сметки на политици) и сега "Кембридж Аналитика" (за неправомерно използване на лични данни). Тези случаи показват, че подалите сигнали за нередности могат да играят важна роля за разкриването на незаконни дейности, които вредят на обществения интерес и на благосъстоянието на гражданите и обществото, е посочено в съобщението на ЕК.

В същото време над една трета от подалите сигналите за нередности заплащат за постъпката си със загуба на работното си място, репутацията си или дори здравето си (проучване на "Глобъл Бизнес Етикс" (Global Business Ethics) за 2016 г.

Защита заради широк спектър от нередности

Днешното предложение на ЕК осигурява защита на територията на целия Европейски съюз на подаващите сигнали за нарушения в областта на обществените поръчки, финансовите услуги, предотвратяването на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Защитени са и тези, които сигнализират за нередности при безопасността на продуктите и храните, сигурността на транспорта, опазването на околната среда и ядрената безопасност.

Осигурена е защита и за лицата, подали сигнали за нарушения, свързани със здравето на животните и хуманното отношение към тях, общественото здраве, защитата на потребителите, неприкосновеността на личния живот, защитата на данните и сигурността на мрежите и информационните системи.

То се прилага и по отношение на нарушения на правилата за конкуренция на ЕС, злоупотреби при правилата за облагане с корпоративен данък и вреди, нанасяни на финансовите интереси на ЕС.

Еврокомисията насърчава държавите членки да надхвърлят тези минимални стандарти и да създадат всеобхватни рамки за защита на лицата, сигнализиращи за нередности.

Три етапа за подаване на сигнали

Новият регламент изисква всички предприятия с над 50 служители и с годишен оборот над 10 милиона евро да въведат вътрешна процедура за разглеждане на сигнали за нередности.

Новият закон ще обхване всички държавни и регионални администрации и общини с над 10 000 жители.

Механизмите за защита, които ще трябва да се установят, включват ясни канали за сигнализиране, както в рамките на организацията, така и извън нея, които да гарантират поверителност.

Предвижда се да бъде въведена система за подаване на сигнали на три етапа. Първо трябва да има вътрешни канали за сигнализиране на нередности. Организацията е длъжна в срок от три месеца да отговори на подадения сигнал.

Ако отговорът не е убедителен и не са предприети мерки за отстраняване на нередностите, то тогава сигналът се подава до компетентните органи (втори етап). До този случай се прибягва и ако вътрешните сигнали не работят или пък използването им застрашава ефективността на разследващите действия.

Последната инстанция е сигнализиране на обществеността и медиите. До тях трябва да се стига, ако не се предприемат действия от компетентните органи или организацията. Също така е допустимо директно да се сигнализират медиите в случай на явна опасност за обществения интерес или на необратими вреди.

Защита на подалия сигнал

Законът предвижда забрана на всички форми на ответни действия с цел отмъщение срещу лицето, подало сигнала. В случай, че бъдат предприети такива, то те трябва да бъдат санкционирани, е посочено в съобщението на ЕК.

Подалият сигнал трябва да има достъп до безплатни съвети и подходящи правни средства за защита. Например мерки за прекратяване на тормоза на работното място или за предотвратяване на уволняване.

Тежестта на доказване в такива случаи ще се обръща, така че лицето или организацията, срещу които е подаден сигнал, да са тези, които трябва да докажат, че не са предприели ответни действия с цел отмъщение срещу подалото сигнал лице, е посочено в съобщението.

Сигнализиращите за нередности ще бъдат също така защитени при съдебни производства чрез освобождаването им от отговорност за оповестяването на информацията.

Предложението на ЕК цели да защити тези, които сигнализират за допуснати нередности. В него са включени защитни механизми за предотвратяване на злонамерено или целящо злоупотреба подаване на сигнали и за предотвратяване на неоснователно накърняване на репутацията, се казва в съобщението. Посочено е, че засегнатите от подадени сигнали за нередности се ползват в пълна степен от презумпцията за невиновност, от правото на ефективна правна защита и на справедлив съдебен процес и от правото на защита.

В момента закрилата на сигнализиращи за нередности в ЕС е разпокъсана и непоследователна. Сега само в 10 държави на ЕС се гарантира, че подалите сигнали за нередности са напълно защитени. В останалите страни предоставяната защита е частична и се прилага само за конкретни сектори или категории работници и служители.

Гражданското общество и профсъюзите редовно отправят призиви за общоевропейско законодателство за защита на сигнализиращите за нередности, които действат в полза на обществения интерес.

Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс заяви: "Много от неправомерните деяния, предизвикали скандали напоследък, може би никога нямаше да се разчуят, ако вътрешни лица не бяха проявили смелостта да подадат информация за тях. Тези лица обаче поеха огромен риск. Следователно, ако осигурим по-добра защита на сигнализиращите за нередности лица, ще можем в по-голяма степен да откриваме и предотвратяваме вредите, нанасяни на обществения интерес, като например измамите, корупцията, избягването на корпоративните данъци и вредите за здравето на хората и за околната среда. Тези, които постъпват правилно, не трябва да бъдат наказвани. В допълнение днешното предложение защитава също онези, които действат като източници на информация за разследващите журналисти, като спомага да се гарантира защитата на свободата на изразяване на мнение и свободата на медиите в Европа."

Комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова добави: "Новите правила за защита на лицата, сигнализиращи за нередности, ще бъдат от ключово значение. В глобализирания ни свят, където съществува истински стремеж за увеличаване на печалбата, понякога за сметка на спазването на законите, трябва да подкрепяме онези, които са готови да поемат риска да оповестят сериозни нарушения на правото на ЕС. Дължим това на честните хора на Европа."

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. pepe
  #4

  Инициативата е много добра и ще направи невалидни всичките "заигравания" със закона на "нашите", защото ще им наложи европейски правила. Струва ми се обаче, поне от прочетеното /тук и също от други източници/ че все още има не съвсем изяснени от правна и процедурна гледна точка детайли, а още повече относно начините, по които Съюза ще принуждава страните да спазват тези правила.

 2. Бивши комунисти НЯМА!
  #3
 3. Бивши комунисти НЯМА!
  #2

  Толкова близко до ума и същевременно толкова закъсняло. Нашите подмениха всичко.

 4. Пеперлиев
  #1

  Аха! Значи ако усетя, че искат да ме уволнят, започвам да викам Корупция..а...а! Корупция!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.