Защитата на Ашраф ще се жалва в ООН от либийския процес

Адвокатът на палестинския лекар с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж, който бе помилван във вторник от президента Георги Първанов заедно с петте български медицински сестри, осъдени по СПИН-делото в Либия, заяви, че ще внесе жалба в ООН за начина, по който е бил съден нейният клиент, предаде Дойче пресе, цитирана от БТА.

Според холандския юрист Лизбет Зегвелд процесът в Либия е бил "нечестен". Тя посочи, че жалбата до ООН вече е готова, но отказа да уточни нейното съдържание, съобщи още агенцията.

ДПА допълва, че още не е известно дали защитата на петте българки, които заедно с българския гражданин Ашраф ал Хаджудж пристигнаха във вторник в София, ще внесе аналогични жалби.

Д-р Ашраф ще отпътува в петък от България за Холандия, където живее семейството му от 2004 г. насам, съобщи още адвокатката му, цитирана от Франс прес.

Семейството на Ашраф ал Хаджудж, което беше подложено на преследвания в Либия, емигрира в Холандия с помощта на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Родителите и четирима от братята на Ал Хаджудж  живеят в град Вьорден, в Централна Холандия.

Франс прес припомня, че холандското правителство винаги е заявявало, че палестинският лекар също ще може да се възползва от бежанския статут на роднините му. Сега това не е необходимо, защото неотдавна България му предостави българско гражданство, казва агенцията.

Споделяне

Още от Свят