"Защитата на националните интереси с дюнери не се прави"

Алексей Петров

Защитата националните интереси с дюнери не се прави", отправи ехидна забележка към премиера Бойко Борисов подсъдимият по делото "Октопод" бивш служител на ДАНС Алексей Петров. Това той стори пред журналисти след края на днешното съдебно заседание по мярката му за неотклонение задържане под стража, която той безуспешно се опита да обжалва.

 

Закачката към Борисов Алексей Петров отправи по повод на атентата с израелски туристи в Бургас и изказването на Борисов от началото на годината, когато във връзка с информациите за терористични заплахи у нас той каза, че сме в отлични отношения с арабските страни и на всеки ъгъл има дюнери.

 

Според Петров, който е известен с тесните си връзки с израелски бизнесмени и бивши служители на израелските спецслужби атентатът е "класическа форма на икономически тероризъм, тоест нелоялна конкуренция чрез терористичен акт срещу българския туристически бизнес".

 

"Терористичен акт срещу израелски граждани може да бъде направен навсякъде в България, а се случва в Бургас, в началото на туристическия сезон. Всички казват, че целта е да се постигне страх, аз казвам, че целта е да се промени икономическо поведение чрез страх", каза Алексей Петров, който преди ареста си бе и преподавател по национална сигурност в УНСС.

 

Същевременно издавания с финансовата подкрепа на кръга около Алексей Петров вестник "Свободен народ" напомни днес, че пръв е предупредил за опасност от атентат на ислямисти в България още на 15 юни. Тогава вестникът се позовава на анонимни източници от българските спецслужби и свързва посещението на директора на ЦРУ Дейвид Петреъс у нас, при което тук на среща са били събрани резидентите на американското разузнаване от Балканите.

 

Самият Петреъс се срещна с цялото българско държавно ръководство, а премиерът Борисов обясни, че шефът на ЦРУ му е бил на лично гости три дни.

 

Впрочем след атентата в Бургас обширен коментар за медиите даде и близкият до Алексей Петров и за известно време до лидера на РЗС Яне Янев, запасен генерал от израелските служби Дани Ятом.

Споделяне

Още от България