Защитата на осъдените в Катар руснаци поиска отмяна на присъдата

Защитата на двамата руснаци, осъдени в Катар на доживотен затвор по обвинение в убийството на бившия лидер на чеченските сепаратисти Зелимахан Яндарбиев, е обжалвала присъдата във вишестоящия катарски съд. Това е съобщил за Интерфакс представителят на адвокатската кантора "Егоров, Пугинский, Афанасиев и съдружници" Иля Левитов.

По думите на Левитов, защитата иска да се отмени произнесената присъда и настоява за оправдаване на двамата руски агенти от спецслужбите.

В съответствие със съществуващата в страната практика, катарският съд излиза в летен отпуск, който продължава два месеца. Очаква се, че разглеждането на жалбата ще започне през октомври и ще продължи няколко месеца. Вземането на решение по обжалването може да се проточи повече от половин година, отбелязва ИТАР-ТАСС.

На 30 юни катарският съд призна сътрудниците на руските специални служби за виновни по всички обвинения и ги осъди на доживотен затвор. Произнеслият присъдата съдия Ибрахим ал -Нисф е заявил, че агентите са действали по заповед на руското ръководство, което се е разпоредило Яндарбиев да бъде убит.

Веднага след произнасянето на решението адвокатите на руснаците заявиха, че ще обжалват присъдата. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров каза тогава, че руското ръководство продължава както до сега да смята подсъдимите за невинни.

Сътрудниците на руските специални служби бяха арестувани през нощта на 19 февруари 2004 година, няколко дни след като Яндарбиев загина при взрив от миниран автомобил. Заедно с агентите беше задържан първият секретар на посолството на Русия в Доха, но по-късно беше освободен във връзка с дипломатическия му имунитет.

Споделяне

Още от Свят