Защитата на осъдения за катастрофата край Бяла поиска връщане на делото

Делото за катастрофата край Бяла да се върне за ново разглеждане и да се назначи нова автотехническа експертиза, поиска защитата на осъдения за трагедията Синан Алиев от Върховния касационен съд (ВКС) в петък.

Катастрофата стана на 7 декември миналата година, след като камионът, натоварен с жито и управляван от Алиев, удари автобус на градския транспорт на Бяла, пълен с работници, връщащи от гара Бяла след края на работния ден. От удара автобусът падна от моста в дере. Повечето от загиналите бяха жени.

Първоинстанционният съд издаде дванайсетгодишна присъда, която впоследствие беше намалена на десет години затвор. Срещу шофьора са заведени и граждански искове за над 3 млн. лв.

Пред последната трета инстанция Алиев се обърна към присъстващите в залата роднини на загиналите с думите, че съжалява за случилото се и че не е предизвикал нарочно катастрофата. Добави, че не е убиец.

Близките обаче настояват ВКС да върне 12 годишната присъда. До месец върховните съдии трябва да се произнесат по делото.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?