Защитата на осъдения за катастрофата край Бяла поиска връщане на делото

Делото за катастрофата край Бяла да се върне за ново разглеждане и да се назначи нова автотехническа експертиза, поиска защитата на осъдения за трагедията Синан Алиев от Върховния касационен съд (ВКС) в петък.

Катастрофата стана на 7 декември миналата година, след като камионът, натоварен с жито и управляван от Алиев, удари автобус на градския транспорт на Бяла, пълен с работници, връщащи от гара Бяла след края на работния ден. От удара автобусът падна от моста в дере. Повечето от загиналите бяха жени.

Първоинстанционният съд издаде дванайсетгодишна присъда, която впоследствие беше намалена на десет години затвор. Срещу шофьора са заведени и граждански искове за над 3 млн. лв.

Пред последната трета инстанция Алиев се обърна към присъстващите в залата роднини на загиналите с думите, че съжалява за случилото се и че не е предизвикал нарочно катастрофата. Добави, че не е убиец.

Близките обаче настояват ВКС да върне 12 годишната присъда. До месец върховните съдии трябва да се произнесат по делото.

Споделяне

Още от България