Защитата на правата на пациентите влизат в закон

Три законопроекта за защита на правата на пациентите прие парламентът на първо четене в сряда. Законопроектите са внесени от министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски и депутати от левицата, от Атанас Щерев и народни представители от НДСВ, и от депутати от ДСБ.

Точката влезе в дневния ред на парламентарното заседание по предложение на парламентарната група на ДСБ.

Досега освен текстовете в Закона за здравеопазване, отнасящи се до пациента, у нас не съществува специален закон, който да урежда правата на пациентите.

Предложението на Коалиция за България и на НДСВ предвижда създаването на длъжността здравен омбудсман, който да следи дали се запазват правата на пациентите.

По принцип обаче националният омбудсман Гиньо Ганев неведнъж е споделял публично резервите си към регламентирането на подобна длъжност с аргумента, че такова предложение говори за неразбиране на идеята за обществения защитник.

И трите законопроекта са свързани с основните права на пациента – право на личен лекар, информираност за здравословното състояние, за прилаганото лечение, правото на второ лекарско мнение.

Създаването на национален съвет по етика и права на пациента е записано в законопроекта на левицата, а този на ДСБ – учредяване на комисия за правата на пациента.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?