Защитата на руски енергийни проекти у нас - първата заявка на Първанов за ЕС

Защитата на руски енергийни проекти у нас - първата заявка на Първанов за ЕС

Първата заявка на България като член на Европейския съюз е да отстоява свързани с Русия енергийни проекти, стана ясно от изявлението на президента Георги Първанов в четвъртък пред парламента, който проведе тържествено заседание във връзка присъединяването към ЕС.

Трябва да отстоим с разумни, прагматични експертни аргументи бъдещето на ядрената енергетика в общата европейска политика. Трябва да убедим и противниците и скептиците, че ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй" не бива да са част от миналото, а да са част от общото европейско бъдеще и интерес на ЕС, заяви Първанов. По думите му това трябва да стане не със сепаративни, силови решения от наша страна, а като част от една обща европейска концепция и политика.

Той настоя да се ускори строежът на АЕЦ “Белене”, спечелен от контролирана от “Газпром” руска компания. Президентът отбеляза, че от този проект са заинтересовани водещи страни от ЕС, явно визирайки фирми от Франция и Германия, които руснаците ще ползват като подизпълнители.

Държавният глава открои и газопреносна мрежа на Балканите и крупни инфраструктурни проекти като Бургас-Александруполис (отново контролиран от “Газпром”), които, по думите на Първанов, да превърнат България във възлов център за транзита на петрол и газ от Изтока към Европа.

България трябва да бъде активен участник в дебата по формирането на новата обща енергийна политика на ЕС, каза президентът и допълни, че в енергийната сфера ние платихме най-високата цена на присъединяването ни към съюза.  Закриването на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй" беше най-големият компромис на правителствата и на преговорните екипи. Обвързването на съдбата на част от ядрената ни енергетика с интеграционния процес, прибързаното затваряне на глава "Енергетика" с тежък за нас запис беше отстъпление от националния интерес, посочи държавният глава.

Солидарността на европартньорите поставена на изпитание

Ние разчитаме на солидарността на нашите европейски партньори, солидарност, която вече е поставена на изпитание с оглед на усилията ни да постигнем справедливо решение и бърз изход на процеса срещу нашите сестри в Либия, каза Първанов.

Той изтъкна ниската конкурентноспособност на страната като предизвикателство за България и в ЕС, което трябва да се реши чрез увеличаване на дела на високотехнологичните производства у нас. Президентът посочи конкурентоспособността и като ключ към по-голяма социална справедливост.

Станишев: Първата година е най-трудна

Премиерът Сергей Станишев каза пред депутатите и гостите на заседанието, че България активно ще участва в преодоляването на затрудненията с европейската конституция. Ще дадем нашия принос и във външна политика и политиката на сигурността, общата енергийна политика и много други приоритети  на Европа, посочи министър-председателят, но без да конкретизира каква позиция ще отстоява страната.

Станишев повтори, че първата година от членството ще е най-трудна и че планът за действие за следващите месеци съдържа над 250 мерки.

Той настоя парламентът приоритетно да разгледа конституционните промени, промените в ГПК, в закона за чужденците, за избиране на български депутати в Европарламента, промените в закона за местните избори, закон за електронните съобщения, закон за медицинските изделия, за лекарствените продукти в хуманната медицина. Тези въпроси свързани и с прилагането на европейското законодателство и с успешното преодоляване на мониторинга, който ЕК ще осъществява, особено в областта на правосъдието и вътрешните работи, каза Станишев.

През първите 3 години обемът на финансиране на структурните и кохезионния фонд са приблизително 2,3 милиарда евро, което ще бъде по-малко от капиталовите разходи на българските национални бюджети, посочи премиерът.

Костов: Проектът ни не предвиждаше да сме троянски кон на Русия

Нашият европейски проект не предвиждаше да бъдем руски троянски кон в ЕС и да влачим след себе си там турската военна демокрация, етническа и религиозна нетърпимост, заяви лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов, чието изказване се отличаваше с остър тон и критицизъм на фона на общо взето приповдигнатите и консенсусни речи на тържественото заседание.

По думите му управляващите от БСП, НДСВ и ДПС са възприели късно европейския проект на десницата за България и са превърнали членството в ЕС в крайна цел, а то не е такава. Още по-малко такава цел са парите в европейските фондове, в които видяхме да се вторачват управляващите, каза лидерът на ДСБ. Той изтъкна, че просперитетът на всеки европеец и фирма са тяхна конкретна заслуга, постигната в условия на безкомпромисна, но здрава конкуренция.

Поради високото ниво на корупция сред управляващите и недостатъчната компетентност на депутатите ДСБ ще предложи специална парламентарна комисия да следи и контролира разходването на европейските фондове.

Надявам се, дисциплиниращата сила на европейските норми да убеди скоро всеки честен български гражданин, че останалите спазват закона като него, каза Иван Костов. Некомпетентните и закононарушителите няма да просперират в конкурентна и подредена Европа, затова членството ще се обърне срещу неподготвените за предизвикателствата и вместо благоденствие ще донесе инфлация, фалити, санкции и необратима демографска катастрофа, прогнозира лидерът на ДСБ.

Енергийна зависимост от Русия

Той обвини БСП, НДСВ и ДПС, че са заменили предишната геополитическа зависимост от Русия с енергийна зависимост, която правят необратима със строителство на АЕЦ по руска нелицензирана от ЕВРАТОМ технология. Погазиха българския интерес, допуснаха нарушаване на основния принцип на международното право и предоговориха доставките и транзита на газ в полза на Кремъл, добави Костов.

ДСБ е против тази продажна външна политика, посочи Костов. Партията ще настоява за обща европейска политика на енергийна независимост от Русия; Москва да подпише Европейската енергийна харта; българското правителството да съгласува енергийната си политика с ЕС.

Според Костов правителството не е готово с реалистична стратегия и проекти за инвестиции и няма да реализира политиката на ЕС за социално-икономическо сближаване. У нас европейската солидарност се разбира само като пари на еврофондовете, което създава неоправдани надежди и ще породи разочарование у бизнеса и обществото, каза Костов. Тази година членският ни внос ще превиши парите от фондовете, уточни той.

"През пролетта ще изберем български представители в Европейския парламент и сред тях не бива да има само рубладжии (както в миналото са наричали продажните български русофили), туркофили и ченгета", каза Костов.

Той обвини още веднъж управляващите, че допускат вмешателството на Турция във вътрешните работи на България, че подкрепят турското членство в ЕС без да поставят условия за изпълнение на политическите критерии и без да има решение на българския парламент.

ДСБ ще настоява депутатите да контролират правителството при разработването и приемането на актовете на ЕС, в това число тези, отнасящи се до преговорите с Турция. Ще искаме Анкара да се откаже напълно от използването на турските общности зад граница като оръдие за намеса в политическия живот и вътрешните работи на други държави, включително на България, каза Костов.

Дълг към българските граждани и към партньорите

Председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков заяви, че трябва ясно да си даваме сметка за своя дълг към българските граждани, но и за своя дълг към партньорите ни, за нашата коректност и възможности да бъдем нужни в европейския дом, да бъдем за европейската конституция и за Лисабонската стратегия, но най-вече да бъдем за по-добър живот на българските граждани, за европейски Балкани в Обединена Европа.

Популизмът и политиканстването не трябва да изкушават парламентарно представените политически сили, призова председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова. Тя каза, че членството в ЕС разкрива и много по-големи възможности и пред българските общини сами да определят и реализират своята политика. Това е политическа цел и НДСВ иска да обедини към нея повече съмишленици, каза Мингова.

Доган говори за националната идентичност в ЕС

Лидерът на ДПС Ахмед Доган не само че дойде на тържественото събрание, но и направи изказване от името на групата си. Той говори за преосмислянето на параметрите на политиката за националната идентичност и хармонизирането ѝ с насоката за развитие на ЕС.

ЕС е геополитически проект, а не клуб за любителите на общата континентална география, история и митология, заяви Доган, чието изказване косвено се отнасяше за членството на Турция в ЕС.        

Общото европейско пространство, история и култура са твърде спорни, за да се положат като фундамент за евроидентичност, каза Доган. Така е, защото разделителните принципи са повече от обединителните и същевременно твърде опасни, ако така разбраната евроидентичност се превърне в стратегия за правене на европолитика, разясни Доган.

Процесът на евроинтеграция обективно създава условия за различни регионални национализми, "но какво от това - те също имат място под слънцето на европроекта", каза лидерът на ДПС. По думите му конфликтите в това отношение са част от катарзиса във връзка с приобщаването ни към глобалния свят.

Той обаче подчерта, че въпреки всичко националната идентичност, националният интерес и националната стратегия за развитие са гарантирано защитени.

Партиите изправени пред общи проблеми

Оттук нататък партиите все повече ще се изправят пред проблеми, които трябва да решават заедно, каза в словото си лидерът на ОДС Петър Стоянов. Като такива той посочи доходите, данъчното облагане, бездушната чиновническа администрация, борбата с корупцията и организираната престъпност. Това обаче не означава, че след членството в ЕС управляващи и опозиция ще се прегърнат.

Работа на опозицията е да напомня непрекъснато, че българското правителство трябва да бъде лоялен последователен и предвидим член на ЕС, а не троянски кон, допълни той.

Съпредседателят на ПГ на БНС Красимир Каракачанов (ВМРО) посочи като непосредствена цел на България в ЕС удължаването на срока за експлоатация на ІІІ и ІV реактор, които бяха спрени на 31 декември 2006 г. като изискване по договора ни за присъединяване към ЕС, както и спасяването на медицинските сестри в Либия.

Според Каракачанов затварянето на двата реактора обрича на катастрофа средния и дребния бизнес, и е сериозен удар върху стандарта на живот на българския гражданин. Това обрича и целия балкански регион на енергийна криза, допълни той. България има всички аргументи - икономически, политическите и чисто експертни, за да постави категорично въпроса в ЕС, каза Каракачанов.

“Парламентът е обхванат от нездрав патос. Нека да бъдем сдържани в овчедушната си радост”. За това призова в речта си лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

Според него не се знаело още колко ще просъществува Европейския съюз и затова трябвало да си дадем сметка какво празнуваме. “Не чух нито веднъж нито един еврофактор да се изкаже по един много тревожен факт,  че България се управлява от една протурска партия, наследник на терористична организация”, допълни Сидеров.  Той каза още, че “от 1 януари 2007 г. България вече не е суверенна държава”, а управляващите не отстоявали националните интереси.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?