Защитата на Салах Абдеслам го обяви за невинен пред съда в Брюксел

Защитата на Салах Абдеслам го обяви за невинен пред съда в Брюксел

Защитникът на Салах Абдеслам по делото в Брюксел поиска в четвъртък от съда да обяви подсъдимия за невинен и оспори по процедура разследването, предаде БТА от белгийската столица.

Адвокат Свен Мари заяви, че делото е пълно с дописки от медиите, но въпреки обществения натиск, съдът е редно да реши по убеждение. По неговите думи най-добрият удар срещу "Ислямска държава" (ИД) би бил постановяването на справедлива присъда.

Мари коментира, че би било по-редно Абдеслам първо да бъде съден във Франция за атентатите в Париж от ноември 2015 г., в които бе единственият оцелял терорист.

 

Защитникът оспори и оценката на престрелката с полицията в Брюксел от март 2016 г. като терористични действия.

По-рано в четвъртък защитата на Суфиян Аяри, другия подсъдим в делото в Брюксел, посочи, че клиентът му и Абдеслам очевидно не са шахиди. Той отбеляза, че подсъдимите са избягали от засадата на полицията, без да стрелят и без да се взривяват - следователно не са искали да умрат. Защитникът поясни, че шахидите са терористи, решени да дадат живота си в защита на своите убеждения.

С днешното заседание се очаква делото в Брюксел да приключи на първа инстанция.

 

Прокуратурата поиска затвор от 20 години за подсъдимите. Във Франция, където е задържан, Абдеслам предстои да се яви по делото за атентатите в Париж, за които отговорност пое ИД.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?