Защитата от градушки ще обхване цялата страна със самолети

В момента градоносните облаци се разбиват само с ракети

Идеите на земеделското министерство за защита от градушки на цялата територия на страната, като към сегашните ракетни площадки се присъединят и самолети за разбиване на градоносните облаци, представи земеделският министър Румен Порожанов по време на петъчния парламентарен контрол.

Той посочи, че ведомството му е изработило закон за целта, който предвижда създаването на ново държавно дружество за борба с градушките, в което ще се влее сегашната агенция за борба с градушките. То ще се финансира не само от държавата, както в момента това се прави за агенцията за борба с градушките, но и с вноски от земеделските производители и отчисления от застрахователните компании. Причината е, че пороите и градушките причиняват щети не само на селскостопанските производители, но и на сгради и на автомобили.

Идеята на Порожанов застрахователите да правят отчисления от приходите си от застраховки като "Каско", имотни и други, бе посрещната на нож от бранша.

В момента ракетният способ покрива 11 млн. дка земеделски земи и 17 млн. дка с урбанизираните територии към тях. По думите на министъра за останалата част от територията трябва да се въведе самолетен способ, който е много по-евтин, отколкото "да тръгнем с оръдия и площадки, и т. н.", предаде БТА.

Министърът изрази убеждение, че използването на авиация ще даде възможност за защита не само на земеделските земи, но и на урбанизираните територии. За реализация на тези аспекти от реформата вече са осигурени инвестиции за изграждането до края на 2018 г. на 36 нови ракетни площадки, купени са 4 радара, а два са вече монтирани, отчете той.

Порожанов припомни пред депутатите, че в момента съществува механизъм за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени в екстремни ситуации, свързани с метеорологичните проблеми /бури, градушки, заледявания, порой, тежко застудяване и др.

Подпомагането по този механизъм е в размер на 80 на сто от действителните разходи за отглеждане на дадена култура за стопанската година. Държавната помощ се намалява с 50 на сто, освен ако стопаните не са сключили застраховки, покриващи минимум 50 на сто от средногодишното им производство или свързаните с производството им доходи, поосчи министърът.

За насърчаване на земеделските стопани към доброволно застраховане на селскостопанската продукция се прилага помощ за съфинансиране за застрахователните премии, информира още той. Подпомагането обхваща овощни и зеленчукови култури, ягодоплодни, десертно грозде, етерично-маслени и тютюн. Максималният размер на подпомагане е до 65 на сто от стойността на застрахователната премия. За съжаление, години наред по тази помощ няма активно участие от нашите земеделски производители, коментира министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България