Защитен черен лешояд е убит от бракониери в Кърджалийско

73 белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи тази пролет

Сн. Зелени Балкани

Черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк "Планкендел", бе открит прострелян от бракониери в Кърджалийско, съобщиха от природозащитната организация "Зелени Балкани".

Този рядък вид, за чието завръщане в България от неправителствената природозащитна организация работят от 30 години, е изключително ценен за България и Европа.

Ултрон не е успял да доживее първия си рожден ден и е умрял от своите рани в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани". Това е огромен удар срещу природозащитата в България, но и срещу природата в страната ни и на Балканите като цяло, посочват от организацията.

По случая е образувана преписка и се води разследване.

От организацията се обръщат за с молба за съдействие в търсенето на информация и сведения, които биха помогнали за разследването по случая.

Птицата бе освободена миналата година край гр. Котел.

Ултрон е зимувал в резерват в Северна Гърция и е убит по време на полета си обратно към България. "По време на прелета му лошото време и мъглата го приземиха в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсна полета му. Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, веднага ни подаде данни, че нещо не е наред. Открихме Ултрон окървавен и с прострелни рани", съобщават от "Зелени Балкани".

Птицата бе настанена за интензивно лечение в Спасителния център на организацията в Стара Загора, където екип от ветеринарни лекари се бори за живота ѝ дни наред, но неуспешно.

Черният лешояд е консервационно значим вид – поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие.

"Зелени Балкани" работи по програма за възстановяване на популацията на вида на различни места в България.

73 белоглави лешоядчета се излюпили в Източните Родопи

В същото време от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщиха, че тази пролет в българската част на Източните Родопи са се излюпили общо 73 белоглави лешоядчета.

Общият брой на излюпените малки тази година ще се изясни при проверката на всички гнезда през следващите седмици. През изминалата година експерти и доброволци на дружеството са преброили 77 малки, като от тях успешно са излетели 73 белоглави лешоядчета. Едва няколко години по-рано, през 2016 г. са излюпени 51 малки, а са излетели 50.

Според Добромир Добрев от БДЗП през последните четири години има по-сериозно покачвате на броя на излюпените и успешно отгледани малки. Наблюдава се добро повишаване на двата показателя, което е отговор и на повишаващата се численост на популацията, допълва той. Сред птиците има и двойки, които са загнездили повторно. Това се случва, когато двойка загуби мътилото си и снесе отново в същото или друго гнездо, обясняват от дружеството.

Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото поколение. Толкова време е необходимо докато потомството порасне достатъчно, за да започне първите летателни опити. В средата на лятото малките лешоядчета вече съвсем не са толкова малки. Въпреки че са едва на няколко месеца, те са напълно развити и тежат колкото възрастните им родители - около 7 кг., а понякога и повече.

Лешоядите са постоянен и скитащ вид. Младите птици скитат до около петата година, когато достигат зрялост. През това време могат да извършат придвижвания на големи разстояния от местата на излюпване. Това са критични моменти от живота на птиците, когато близо 70 на сто от тези лешояди умират в тази ранна фаза на живота си. 

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?