Защитен вид костенурки са конфискувани от частен дом в Сливен

Снимка: МОСВ

Двадесет сухоземни костенурки защитен вид са били конфискувани от частен дом в Сливен, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в понеделник. Това е станало при проверка на екоинспекцията в Стара Загора, дирекциите на МВР и по горите в Сливен и местната община след сигнал до "зеления“ телефон на екоинспекцията.

Животните са иззети в полза на държавата. Десет от тях, които са били в добро състояние, са върнати на свобода в естествената им среда. Другите, които са били дехидратирани, за изпратени в Спасителния център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в село Баня, община Несебър.

Двата вида сухоземни костенурки, срещащи се в България, са защитени видове по Закона за биологичното разнообразие. При тях са забранени всички форми на умишлено улавяне или убиване, преследване, притежаване, пренасяне, търговия, препариране, излагане на публични места и пр.

За нарушаване на тези изисквания на Закона за биоразнообразието е предвидена глоба до 5000 лв. за физически, и до 10 000 лв. за юридически лица.

Споделяне

Още от България