Защитен вид змия спасена от ел.табло в кюстендилско село

Промъкналото се на топло в ел. табло животно.

Двама служители на ЧЕЗ са спасили рядък и защитен вид змия, която се примъкнала в електрическо табло в кюстендилското село Соволяно. Смокът мишкар бил открит от инкасатор, отчитащ електромери, в ел.табло в ливада, която била мокра от дъждовете.

Змията очевидно е потърсила убежище на сухо и топло място през един от отворите за кабели в долната страна на таблото. По съоръжението не са нанесени щети, не е засегнат и процесът на отчитане на електромерите на клиентите на ЧЕЗ от селото, съобщиха от дружеството във вторник.

"ЧЕЗ има отговорно отношение към опазването на биологичното разнообразие и предприема незабавни мерки при всеки подаден сигнал за съоръжения на компанията, застрашаващи животните”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Смокът мишкар е включен за опазване от Закона за биологичното разнообразие и Бернската конвенцията за опазване на европейската дива природа и естествени местообитания.. Видът е включен също и в българската и европейската в Червената книга на застрашените видове.

Дивите животни не рядко предизвикват аварии по съоръжения на ЧЕЗ, припомня снабдителят. През август миналата година огромен смок остави без електричество над 2600 клиенти на ЧЕЗ в района на Ботевград. През юни същата година труп на ударена от ток катерица стана причина 15 пъти да спира електрозахранването на жителите на кв. "Симеоново” в рамките на три дни.

Сигнали за опасни за животните и хората проводници и стълбове могат да бъдат подавани на денонощната информационна линия на компанията 0700 10 010 и на имейл [email protected]

Споделяне

Още от България