Защитени цени на млякото поискаха протестиращи животновъди

Недоволни от политиката в сектора, традиционно изляха мляко на пътя край Хасково

Животновъдите отново протестираха срещу държавната политика в млечния сектор, архивна снимка БГНЕС

Около 200 животновъди, недоволни от ниските изкупни цени на млякото, протестират в петък на изхода на Димитровград в посока към Хасково. Традиционно те изляха прясно мляко на пътното платно и блокираха за кратко движението в района на демонстрацията.

Протестът се състоя независимо, че предишния ден се срещнаха с премиера Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева, които им обещаха помощ за сектора и ограничаване на възможността селски стопани без животни да ползват държавни и общински пасища и ливади и да получават евросубсиди за това.

Животновъди от областите Хасково, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Кърджали и Смолян се събраха на протеста.

Сред основните им искания са повишаването на цената на суровината им над два пъти от сегашните 35 стотинки за литър до поне 80 стотинки, както и спирането на незаконния внос на сухо мляко и палмово масло като мярка за защита на българското производство, обясни председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов

Фермерите искат също така произвежданото от тях мляко се обозначава с етикет по БДС.

Протестираме, защото искаме помощ от държавата и от Европейския съюз, каза Марин Маринов - животновъд от димитровградското село Радиево и един от инициаторите на протеста, цитиран от БТА. По думите му положението на фермерите е много тежко, тъй като не могат да плащат за фураж, на наети работници, както и кредите си към банките.

Много от нашите колеги започнаха да продават животните, нещата са много сериозни, посочва и  фермерът Атанас Къцов. Може ли млякото от 75 стотинки да падне на 25 стотинки и да държиш животни?, пита той.

Животновъдите искат да се приеме държавна стратегия за млечния сектор, да се въведе  защитена минимална цена на кравето мляко от 1 лев, както и да се намали ставката на млякото и млечните продукти. Те искат и допълнително субсидиране за литър мляко.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?