Защитна стена пази от нов токсичен разлив в Унгария

Завършено е изграждането на защитната стена, която да попречи на нов разлив от завода за преработка на алуминиева руда в унгарския град Айка и да предпази населението от следваща екологична катастрофа. Това сочи последна информация от българското посолство в Будапеща, получена късно в сряда вечерта в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Властите организират завръщането по домовете на евакуираното население от двете пострадали села. Унгарската страна потвърждава, че рискът от нови изливания е преодолян, заявиха от екоминистерството в четвъртък.

Досегашните резултати от собствения мониторинг на българския участък и от изисканата информация от унгарската, сръбската и румънската страна за мониторинга в техните участъци показват, че вследствие от аварията в Унгария не са нанесени щети на река Дунав в българския участък.

МОСВ уведоми Изпълнителната агенция по околна среда и Гражданска защита, че извежда от готовност Системата за действие при аварийно замърсяване на реката и прекратява мониторинга при аварийни условия по българския участък.

Екипът изказва благодарност на служителите от българското посолство в Будапеща,

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?