Защитникът на НЕК в делото за "Белене" ще брани фирмата и от жалба на ЕВН

Адвокатската кантора "Уайт енд Кейс" (White & Case), която защитава интересите на НЕК в арбитражното дело, заведено в Париж заради спирането на АЕЦ "Белене", ще брани дружеството и в делото, заведено от австрийската ЕВН във Вашингтон заради неплатени пари за изкупена възобновяема енергия.  Това съобщи в отговор на депутатски въпрос министърът на финансите Владислав Горанов.

Така кантората ще брани силно закъсалата финансово НЕК от искове за общо около 1.6 млрд. евро. Искът на руската "Атомстройкеспорт" за неплатено оборудване за АЕЦ "белене" е за 1 млрд. евро, а на ЕВН – за 600  млн. евро.

Арбитражното дело от ЕВН бе заведено през 25 юни 2013 г. заради загуби, претърпени от законодателни промени и регулаторните решения в енергийния сектор в периода от 2004 до 2014 година.

Оплакванията на ЕВН се основават на Спогодбата за взаимна защита и насърчаване на инвестициите между България и Австрия, каза Горанов. Спогодбата предвижда пълна сигурност и защита на инвестициите и изисква страната-домакин да предостави неприкосновеност на инвестициите. ЕВН претендира, че са му нанесени щети чрез законодателните решения в страната.

Към сегашния момент екипът на кантората осъществява срещи с представители на ДКЕВР и подготвя първата защита, която ще представи на арбитражния трибунал, каза Горанов в отговор на въпрос от депутата Петър Славов от Реформаторския блок за действията на държавата по заведения от ЕВН иск.

Горанов информира още, че другите две електроразпределителни дружества - ЧЕЗ и "Енерго-Про", са изпратили предложения за доброволно разрешаване на споровете.

Споделяне

Още от Бизнес