Защитници на Бедечка спят на палатки пред общината и пишат до Арменския поп

Защитници на Бедечка спят на палатки пред общината и пишат до Арменския поп

Групата "Запазете Бедечка" започва нетрадиционна протестна акция за защита на парка преди сесията на Общинския съвет в края на септември, на която трябва да бъде приет новият Общ устройствен правилник на Стара Загора. Въпреки че с него предстои да бъде гласувано запазването на парка "Бедечка", значителна част от зелените площи остават застрашени. В централната му част вече са построени нови кооперации, има апетити и за нови.

В програмата на обявения за денонощен протест ще има общинска жмичка, подписка до Арменския поп, ново издание на играта монополи с надслов "Застрой парка", нов вариант на стражари и апаши, вдъхновен от опитите на собственици на терена да гонят защитниците на парка, ходене по тънко въже и много други.

Демонстрацията започва в 18 часа на 18-и септември, а най-интересните събития в протеста ще са вечерта на 18-и, както и в ранните сутрешни часове на 19-и.

Според защитниците на парка няма гаранция, че общинската администрация няма да отреди отново мястото за застрояване. Протестиращи граждани се готвят да прекарат нощта на палатки, разпънати пред сградата на общината в Стара Загора. Организаторите са подготвили за 18 ч. на 18-ти септември и огнено шоу, за да подскажат, че в парка няма място за огън. Преди няколко дни пожар едва не изпепели кипарисовата гора в Бедечка.

В призива за понеделнишката акция "Стига строежи, грабежи, палежи! Бедечка е парк!", се казва:

"Една година приемане на нов устройствен план – една година цирк!

Докато четете този текст, се готви допускане на 8 нови кооперации до Стария чинар, изграждането на нови хипермаркети и прекъсване на връзката със "Зеления клин", застрояване на значима част от парка и всичко това брандирано като "спасението" на Бедечка!


Нагледахме се на всевъзможни процедурни хватки и прийоми! Преди една година кметът внесе предложение за цялостно запазване на зелената площ заради множество закононарушения през годините, а сега се опитват да застроят парка и да ни пробутат това като „спасение“ по линия на същото това предложение. Няма да позволим такава наглост!

Затова казваме към Общината:
1. В новия общ устройствен план не отреждайте никакви нови петна за строителство - нито до вече строящите се сгради, нито за нов хипермаркет, нито в най-южната част!
2. Не издавайте нови разрешителни за строителство - издайте откази!
3. Възстановете стадион "Химик"!

Нуждаем се от вас, за да довършим борбата и да спечелим парк "Бедечка", такъв какъвто го обичаме всички – без повече кооперации и хипермаркети!"

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?