Защитници на Пирин отново блокираха Орлов мост

Няколко хиляди души се събраха в София в четвъртък вечерта на поредния протест срещу правителственото решение за промяна на плана за управление на парк "Пирин", което според природозащитниците отваря вратичка за изграждането не само на втори кабинков лифт в Банско, но и на други строежи на ски съоръжения, което ще доведе до увреждане на природата в защитената територия.

Протестът обхваща още 24 града в страната и в чужбина.

В столицата шествието тръгна от Ларгото между Министерския съвет и Президентството и със скандирания "Мафия!" и "Оставка!" мина покрай сградата на парламента, после се спря за кратко край Софийския университет, за да продължи до Орлов мост, където движението на възловото кръстовище бе блокирано около 19:30 часа.

Любителите на природата продължават да не вярват на уверенията на правителството, че няма да се разрешат никакви други строежи в буферната зона на парк "Пирин" освен на втория кабинков лифт.

"Обещанията са на думи, ние четем документи и докато не се промени решението от 28 декември за плана на парк "Пирин", разрешаващо ски строежи, не вярваме на премиера и министрите и ще продължим да протестираме", каза демонстрант пред бТВ.

Екоминистърът е "силно зависим от чужди интереси човек, неподготвен, непознаващ законите, предлагащ спорни текстове, подвеждащ цялото правителство", смята участникът в протеста в столицата Спас Узунов, цитиран от БГНЕС.

"Трябва да бъдем чути, защото това е бъдещето на нашите деца. Можете да отидете лятото да видите в Пирин пистите какво представляват - те са едни ерозирали свлачища, които няма как да се възстановят за няколко месеца. При положение, че се пусне втора кабинка, тя ще има нужда от нови писти и планината ще стане едно голямо свлачище”, смята Димитрина Андреева, която също е недоволна от правителствените действия.

"Това са гражданите на Република България. Не може един Бойко Борисов, цитирам него, защото той в момента е министър-председател, да решава съдбините на Република България в парламентарна Република България. Да вади от джобовете си, да дава на този, да вади от джоба си да дава на онзи, да казва, че той трябва да удовлетвори желанията на банскалии. А питам аз кой ще удовлетвори желанията на хората, които започнаха да протестират за Витоша? Там всичко е ръждясало, всичко е паднало. Защо, защото в Банско има интереси. Явно, че и министър-председателят има интереси, и вицепремиерите имат интереси, и депутатите имат интереси. Ей затова трябва да бъдат чути гражданите, защото гражданите са лакмуса на тази история”, заяви д-р Петър Бодуров.

Участниците в шествието в София и останалите градове продължават да настояват приетата актуализация на плана на парка да бъде отменена, както и да подадат оставки министърът на околната среда Нено Димов, тъй като не е изпълнил длъжностните си ангажименти да защитава природата и е прокарал решението с активното съдействие на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Демонстрантите настояват още държавата да обяви кой е реалният собственик на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД и да се извърши международен одит на концесията.

Освен в София, протести са планирани и в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Благоевград, Пазарджик, Плевен, Русе, Велинград, Габрово, Казанлък, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, както и в Лондон, Берлин, Виена, Прага, Сидни, Оксфорд и Хамбург.

Протестиращите във Велика Търново с лазерни светлини прожектираха въпроса "Кой държи "Юлен" върху крепостта Асеновец.

Близо стотина души се събраха в центъра на Благоевград, където скандираха "Искаме природа, не искаме бетон" и пяха песента "Хубава си, моя горо”.

"Нашият протест е най-близко до Пирин, днес протестират не само в България, но и в Европа, а даже и в Австралия”, коментира организаторът на протеста Влади Милушев. Той обеща демонстрациите в защита на Пирин да продължат докато бъдат постигнати исканията и изрази надежда, че управляващите ще проявят разум, в противен случай протестиращите ще предприемат други мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?