Заради неспазени от правителството обещания

Защитници на ски бизнеса в Пирин ще блокират пътя при Симитли

Сн. БГНЕС

Инициативните комитети, които настояват за разширяване на ски зоната в Банско и изграждане на нови ски зони край Разлог и Добринище, ще затворят следващата седмица предупредително за един час при Симитли главният път Е79, водещ към границата с Гърция. Така те ще протестират срещу липсата на каквито и да било конкретни действия от страна на правителството, въпреки дадените обещания.

"Правителството гледа на проблемите в Разлог, Банско и Добринище с широко затворени очи", се казва в разпратеното до медиите писмо от името на Инициативен комитет град Банско, Инициативен комитет за развитие на Разлог и проекта "Долината на Места".

Преди два месеца при посещението на вицепремиера Даниела Бобева тя е декларирала намерението си да съдейства за решаване на наболелите проблеми на региона, свързани с развитие на туристическата инфраструктура, проблемите на хотелиерите, липсата на нормативна база, регламентираща развитието на селския туризъм и къщите за гости.

"На проведените дискусии в общините пред представители на общинските съвети, кметове, бизнеса от региона, неправителствени организации и отделни граждани Даниела Бобева заяви, че ще се ангажира лично и ще поиска подкрепата на целия Министерски съвет за развитие на нашите райони", разказват инициативните комитети. Оттогава досега обаче нямало "предприети никакви реални стъпки за изпълнение на поетите от вицепремиера Даниела Бобева ангажименти".

Протестиращите се възмущават, че през това време правителството е дало предимство на друго инвестиционно намерение, свързано с развитието на ските в друга българска планина. "Недоумяваме защо се дава приоритет на един район от страната за сметка на друг", се посочва в писмото, като вероятно става дума за проекта "Дестинация Рила".

"От 2008 година в нашия район има заявени реални проекти със започнати процедури на различен етап и това са ски зона Банско за изграждане на втора кабина, ски зона Кулиното и Добринище. Тези проекти образуват Pirin Circle общо с 300 км ски писти и инвестиции само в спортна инфраструктура без изграждане на хотели, апартаменти в планината от 300 милиона евро. Ние категорично заявяваме, че развитието на Югозападна България зависи най-вече от нови ски зони и от използване на термалните и минерални извори в района", се казва още в писмото.

Авторите му дават на правителството 10 дни, в които да разгледа съществуващите проекти в региона със същата бързина, с която разгледало проекта за Рила, и в същия срок да предприеме стъпки за осъществяването на въпросните проекти.

В писмото не се споменава нищо за непреклонната позиция на природозащитните организации, заради която предишното, както вероятно и сегашното, правителство не смеят да разрешат разширяване на ски зоната над Банско. Природозащитниците твърдят дори, че заради нарушения на концесионния договор за ползване на терени от Националния парк "Пирин" са налице правни основания държавата да изземе съоръженията от концесионера "Юлен".

"Ние сме много сплотени и консолидирани в исканията си за просперитет на нашите родни места и като доказателство за това в понеделник, 11 ноември, от 16.00 до 17.00 часа предупредително ще затворим шосе Е-79 в района на град Симитли", се казва в заключение на писмото на инициативните комитети.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?