"Защитници на вярата" подкрепиха руската църква, "поругавана" от бунтарска пънк рок група

"Защитници на вярата" подкрепиха руската църква, "поругавана" от бунтарска пънк рок група

Около 65 хиляди вярващи се събраха тази неделя на молебен в московския храм "Христос Спасител" и пространството около него, организиран в защита на православната вяра и доброто име на Руската православна църква. За проявата пристигнаха богомолци от 17 епархии от цяла Русия, информират руски медии, цитирани от БТА.

За безопасността на събитието отговаряха около 2 хиляди полицаи. Общо в Москва редът осигуряваха 14 хиляди служители на правоохранителните органи. Молебенът е минал без сериозни инциденти.

На стъпалата на храма бе поставен голям подиум, украсен с цветя, на който е разположен църковен хор. От подиума патриархът на Москва и цяло Русия Кирил отслужи литургия и оглави литийно шествие.

Поводът за молебена и за молитвите, отправени в други православни храмове в Русия, са събития, започнали в московския храм през февруари, когато феминистка пънк рок група нахлу в църквата и изпя своя песен, протестирайки срещу кандидатурата на Владимир Путин за президент. Трите млади жени от групата "Пуси
райът" (Pussy Riot) бяха задържани по обвинения в хулиганство и още са в ареста. Те могат да получат до седем години затвор.

Задържането предизвика обществен дебат за намесата на Църквата в политиката и изложи патриарха на критики заради охолния му начин на живот. Кирил бе критикуван остро и за подкрепата му за премиера и бъдещ президент Владимир Путин. Патриархът нарече 12-годишното управление на Путин "Божие чудо"

Кирил бе критикуван и заради начина си на живот, недостоен според опонентите му за духовник. Уличен бе, че притежава изключително скъп часовник, който бил премахнат по компютърен начин от публикувана снимка и че е спечелил хиляди долари по дело срещу хора, обитаващи жилище в съседство с неговото в
центъра на Москва.

Случаят с групата "Пуси райът" и тяхната "пънк молитва" раздели мненията в Църквата. Патриарх Кирил настоя за сурово наказание за жените, извършили според него богохулство, но част от духовенството и вярващите го призоваха да прояви
снизходителност.

Патриархът представи пънк изпълнението като част от по-обща атака срещу Руската православна църква, смятана от мнозина руснаци за част от националната им самобитност и важна съставна част на силната държава, отбелязва Ройтерс.

В неделя партриарх Кирил каза пред събралите се, че Църквата е подложена
на атака, несъпоставима с това, което е било в миналото, но въпреки това опасна, тъй като се предлага "кощунството, светотатството и издевателството над светинята" да се разглеждат като законна проява на човешката свобода, като нещо, което
трябва да се защитава от съвременното общество.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?