Поредно разминаване между Закона за референдумите и Изборния кодекс

Защитниците на контратезата за допитването ще трябва да внесат депозит и подписи

ЦИК все още умува какво е "територия на България"

Защитниците на контратезата за допитването ще трябва да внесат депозит и подписи

Поредно разминаване между закона за пряко участие на гражданите във властта и Изборния кодекс вероятно ще затрудни информационната кампания за първото допитване у нас. Неуредицата в случая засяга защитниците на контратезата, която според нормативния акт е задължителна.

Според закона за референдумите гражданите трябва да имат равен достъп до двете тези – тази "за" и тази "против" зададения въпрос. Всички норми по регистрацията на защитаващите противниковата теза са според Изборния кодекс. Така на практика те ще трябва да се регистрират, събирайки в кратки срокове 7000 подписа, и да внесат депозит от 10 000 лева.

Инициативният комитет обаче, който събра подписите за допитването и изработи мотиви "за", не е задължен да внася какъвто и да е било депозит, според Закона за пряко участие на гражданите в държавната и местна власт.

ЦИК: В пат сме, няма да спазим Изборния кодекс

В понеделник партия "Зелените" внесе заявление до Централната избирателна комисия, с която поиска да участва в информационната кампания за ядрения референдум. От извънпарламентарната формация пожелаха да защитават теза срещу строеж на нова атомна централа.

От ЦИК обаче не знаят как да приемат въпросното заявление и дали ще изискат подписи и депозит от партията. По стара традиция и по този въпрос сред изборните специалисти няма мнение, което да е 100% опряно на закона.

"Да, наистина ние трябва да приложим нормите от Изборния кодекс, но се получава така, че Инициативният комитет, който всъщност внесе подписите за допитването, не е депозирал изискуемите по изборния закон пари. По закона за референдумите такъв депозит от 10 000 няма и по тази причина двете страни няма да са равнопоставени", обясниха от комисията.

Сред специалистите обаче има неофициална позиция, че няма да се спази Изборният кодекс и няма да бъде искан депозит на решилите да защитават контратезата. "Така няма да спазим кодекса, но пък ще спазим правния принцип за равнопоставеност пред закона", разказаха от ЦИК.

Потърсени за коментар, от партия "Зелените" заявиха, че са очаквали подобни неразбории. "Двата закона са несъвместими", заяви пред Mediapool съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов. По думите му обаче веднага след като излезе официално решение на ЦИК, и в случай, че то ги задължава да внесат депозит от 10 000 лв., формацията му ще се опита да ги събере. "С подписите ще ни е по-лесно", допълни той.

Ще бъдат назначени нови районни избирателни комисии

Междувременно комисията все още не е наясно какво ще се случи с гласуването в чужбина. Изборните специалисти не са достигнали до окончателно решение какво е "територия на България" и дали в нея влизат посолствата и консулските служби. Очаква се обаче да се достигне до решение за гласуване и в тях.

Другият спорен въпрос – да се назначават ли нови районни избирателни комисии най-вероятно ще бъде решен на заседанието на ЦИК в четвъртък. Нагласата в по-голямата част от комисията е да бъдат назначени нови РИК-ове, а не да се възкресява мандатът на старите от изборите за Народно събрание от 2009 година.

"Няма как да издирваме тези хора, освен това имаме решение на ЦИК, с което след като са произвели избори, те са разпуснати. Много по-лесно е да се назначат нови", твърдят изборните специалисти.

В този случай обаче те също трябва да приложат нормите на кодекса, според които РИК се назначава не по-късно от 60 дни преди изборния ден. Това означава, че РИК-овете трябва да се назначат до края на ноември.

По традиция обаче има и друго тълкувание в ЦИК, че тъй като това е референдум, а не избор, назначаването на комисиите трябва да се случи в началото на януари.

На този фон от неясни текстове, несинхронизирани нормативни актове и редица тълкувания, стигащи до извода "няма да спазим закона, защото, ако го сторим, ще настане по-голяма каша" от Министерството на финансите обясниха пред Mediapool, че няма яснота кога ще се правят разчетите за провеждането на референдума.

 

От пресцентъра на ведомството разясниха, че план-сметка за необходимите пари ще бъде изготвена от "много работни групи", в какви срокове обаче и при какви условия, остава неясно.

Споделяне

Още по темата

Още от България