Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Защо банките не въведат и такса за цапане на пода?

Когато е прекомерно завишена, таксата се превръща в наказание

22 коментара
адв. Янчо Трончев

Банките са кръвоносната система на икономиката. Без тях е невъзможно тя да функционира.

Какво се случваше доскоро? В отношенията "банка - клиент" банката приемаше пари на влог (или депозит), срещу което изплащаше на клиента някаква лихва за това, че ползва парите му за даден период от време. За това време банката оперираше с тези пари на вложителите – раздаваше кредити, използваше всякакви позволени от закона финансови инструменти и при успешно управление реализираше печалба. Разликата между платената лихва по привлечения ресурс и лихвите по предоставените кредити формираха най-хубавия доход на банките.

Какво се случва сега? Банката пак приема пари на влог или депозит (или по каквато и да е сметка) чужди пари – на граждани и юридически лица. В отношението "клиент-банка" клиентът има вземане срещу банката в размер на предоставените ѝ средства. При поискване или според договора с банката след определен период от време банката дължи връщане на депозираните при нея пари.

Сега обаче, за разлика от преди, по-голямата част от банките не изплащат лихви по депозираните при нея пари. Тоест банката не дължи възнаграждение за това, че приема пари на влог или друг вид сметка. Дори напротив – банката начислява такси, комисиони и др. по съответната тарифа.

Тези такси започнаха силно да се повишават и да се начисляват за всякакъв вид банкови операции: внасяш пари по сметка – такса; държиш пари по сметка, без да правиш операции – такса за поддържане на сметката; теглиш на каса – такса броене; превеждаш пари безкасово на друго лице – такса паричен превод; превеждаш пари от собствена сметка в друга своя сметка – пак такса за превода и т.н, да не ги изброявам всичките. С други думи – банката вместо да възнагради клиента, че ползва парите му, тя му събира неограничен брой такси.

Това би могло да се приеме за нормално, ако таксите са приемливи за клиентите и компенсират разходите на банките за поддържане и обслужване на сметките. Но когато тези такси са прекомерно завишени, излиза, че банката наказва своите клиенти, като им събира всякакви такси и реализира огромни печалби. По данни на БНБ печалбата на банковата система към 30 септември е 1.1 млрд. лв.!

Всеизвестно е, че таксата не може да бъде санкция! Не може да бъде наказание на клиента за това, че се ползват парите му.

Защо твърдя, че става дума за санкция? Ако човек държи в банката 100 лв. по сметката си, такса от 1 лв. на месец например би била приемлива. Но удръжката е 15 лв. всеки месец – това вече може да се счита не като такса, а като санкция. Все едно банката наказва клиента, че си държи парите при нея.

Поради тези причини започнаха да се топят и най-дребните депозити в банките, и най-едрите. Това показва тримесечната статистика на БНБ. Данните очертават тенденция, тъй като и през предходните тримесечия се наблюдаваше такова свиване.

Една от причините за закриване на големи депозити е пренасочването на спестяванията към други по-доходоносни инвестиции, след като банките първо премахнаха лихвите, а след това, в средата на 2021 г., някои от тях въведоха специална такса за съхранение. С нея се "наказват" спестяванията над 400 000 лв., като върху сумата се удържат 0.7% годишно. От декември две банки обявиха, че свалят този праг на 200 000 лв., което се очаква да бъде последвано и от други финансови институции и още повече да доведе до отлив на големи депозити. Продължава и стопяването на депозитите на дребните спестители в банките.

Друга основателна причина за закриване на депозити са нарасналите разходи по тях. Заради това и много клиенти на банките обединяват сметки, за да намалят таксите за обслужването им.

От няколко месеца по-големите банки у нас престанаха да откриват срочни депозити и след изтичане на заварените договори преоформят парите на спестителите в разплащателни сметки. По тези сметки освен че не се начисляват никакви лихви, се събират всеки месец около 4 лв. за обслужване, освен това се дължат такси при всяко внасяне или теглене на средства.

Мисля, чe една от причините за това е правната уредба на договора на банков влог – чл. 420 и следващите от Търговския закон. Според тази уредба банката приема, пази и управлява парите като влог срещу възнаграждение. За да не е влог, сумата която банката държи и оперира, се наименова като вид платежна сметка, макар, че според мен всяка сметка, по която се държат пари, е разновидност на влога.

Банките ще кажат: "Ама на нас ни излиза скъпо и прескъпо да държим чужди пари, икономиката не работи, от БНБ ни събират такси за неснижаемите резерви, които по закон сме длъжни да държим при тях, европейската практика е такава и т.н".

И какво излиза в крайна сметка? Банката ни наказва за това, че си държим парите при нея.

От друга страна, няма къде другаде да ги държим, защото плащанията в брой над 10 000 лева са забранени със закон. Заобикаля се правната уредба на договора за влог и това формира огромни приходи от такси.

Друг е въпросът къде отива печалбата на големите търговски банки, които не са български. Освен това при тези огромни приходи от боравенето с чужди пари би следвало и заплатите и възнагражденията на банкерите да се увеличават пропорционално на печалбите.

Могат дори да се измислят и още такси: такса посещение в банката, такса замърсяване на пода, такса за разговор по телефон или ползване на тоалетна и други всевъзможни такива.

Така стигаме до въпроса дали банките няма да се превърнат от желан партньор на гражданите и бизнеса в нежелан, но натрапван посредник, въпреки огромния напредък на технологиите.

*Адв. Янчо Трончев е един от най-известните адвокати по банкови дела, като през годините е защитавал както банки, така и клиентите им. Коментарът му е специално за Mediapool.bg.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. o.petti
  #22

  Мен банката ме шашна с такса за смяна на паролата за онлайн банкиране. Докато някои банки в чужбина те задължавал да а си я променяш всеки 2 или 3 месеца, тук те таксуват ако си я смениш.

 2. RumRad
  #21
  Отговор на коментар #16

  Така е майко и тъй ще е, защото банкерите плащат на лобисти, кито съчиняват закони в техен интерес!

 3. RumRad
  #20

  Някога в Германия, когато Хитлер взема власта, той изгонва банките и открива на тяхно място други, които наистина обслужват гражданите. Тогава икономиката на Германия тръгва решително нагоре. Инфлацията намалява колосално и т.н.т. Сега държавите тероризират гражданите си като задължително им прибират парите в банките! Банките крадат на поразия от парите ви! Това води до голям разцвет на сивата икономика!

 4. Nikola Nikolov
  #19

  Абсолютно оправдано ВЪЗМУЩЕНИЕ ОТ ПОВЕДЕНИЕТО НА БАНКИТЕ-ВЪМПИРИ!! Да не забравяме , обаче , че най-големият СЪУЧАСТНИК в грабежа , който реализират банките Е ДЪРЖАВАТА !!! Всъщност - всички държави …

 5. mediaman
  #18

  Спокойно, спокойно. Ще въведат таксата и за пода, ти бъди рахат!

 6. John Doe
  #17
  Отговор на коментар #14

  Хампарцумян си приватизира банката, чието раздържавяване той контролираше в качеството си на Председател на НС на Агенцията за приватизация. Това не е просто конфликт на интереси, а криминално престъпление по законите на САЩ и ЕС. И вместо да бъде в затвора, този тарикат (който освен всичко друго е химик по образование, а не финансист) се пише виден банкер, налага безскрупулна експлоатация на клиентите на Уникредит Булшитбанк, за което се водят много съдебни дела, и раздава акъл ежедневно от телевизионния екран по всякакви въпроси. Скоро ще цъфне и той в списъка Магнитски.

 7. John Doe
  #16

  Тези извратени практики са възможни, защото на централните банки (европейската и федералния резерв на САЩ) е разрешено да печатат пари под различни форми и да ги предоставят на банките при символични лихви. Така търговските банки вече нямат нужда от парите на вложителите, защото имат почти безплатен достъп до неограничените напечатани пари на централните банки. Тези "немъчени" пари получени от банкерите срещу символични лихви биват предоставени като заеми и кредити на клиентите срещу огромни лихви,

 8. fbr65
  #15

  В банка се влиза само за да я ограбиш. В останалите случаи тя го прави.

 9. асен
  #14

  след като у нас хампарцумян минава за банкер, така ще бъде!

 10. bgp
  #13

  Банките са най-развитата световна легална Мафиотска структура !

  Банките са домът на лъжата за парите , така като църквата е домът на заблудата !

  Партиите са мафиотски структури , домът за подмяната на личното с мантри на посредствеността !

  И така светът се крепи на грешната философия за съществуване , основана на парите , заблудата и посредствеността !!!


  Без банки , без църква , без партии , ...... може , и те ще отпаднат , но това ще стане , когато човечеството започне да потребява чистата

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.