Защо "белият китаец" убива рускоезичното население на Естония?

Защо "белият китаец" убива рускоезичното население на Естония?

Ако се замислите за страните, изпитващи проблеми с наркотиците, то малката балтийска държава Естония вероятно няма да е първата, която ви идва наум, пише американският в. "Крисчън сайънс монитор". Въпреки това Естония е страната в Европейския съюз с най-много смъртни случаи от предозиране с наркотици на глава от населението и причината почти винаги е употребата на фентанил – синтетичен опиат, който се разпространява сред потребителите на интравинозни наркотици в Естония от 10 години насам, когато хероинът се оказва дефицитен.

Още по-странно е, че злоупотребата с фентанил е бич най-вече за маргинализираното рускоезично малцинство в страната.

Рускоезичните естонци, цяло поколение от които бе маргинализирано от естонското общество заради езикови и културни бариери и безработица, са изложени на по-голям риск от стресови фактори, казва Кристина Йост от неправителствената организация "Convictus", която се опитва да ограничи проблема с фентанила.

Фентанилът, който на наркомански жаргон се нарича "белият китаец", в повечето държави по света е обезболяващо, предписвано с рецепта под формата на лепенки или таблетки. Наркозависимите в Естония обаче си го инжектират, с което ефектът му може да стане сто пъти по-силен от този на хероина. Фентанилът предизвиква интензивна, но краткотрайна еуфория, поради което зависимите го използват от три до четири пъти на ден. Също като хероина, фентанилът води до изключителна зависимост. Тъй като е много силно действащо вещество, опасността от предозиране съществува постоянно, се посочва в статията.

За 2011 г. в Естония са регистрирани 132 смъртни случая пряко свързани с наркотици, а 95% от тях са предизвикани от предозиране с фентанил. Почти всичките му жертви са мъже, а средната възраст е 30 години.

За източници на доставка на нелегален фентанил основно се считат Русия, Беларус и Украйна – казва вътрешният министър на Естония Кен-Марти Вахер.

"Безусловно, употребата на стимуланти е по-разпространена сред етническите естонци. Това е свързано с клубния живот", според преподавателя по социология в Талинския университет Петер Вихма. "Сред представителите на етническите руски субкултури по-силна е груповата солидарност...Руската общност е по-диференцирана и задължението към групата изглежда по-силно. Може би има нещо от ефекта на гетото", допуска социологът.

Той също смята, че социалните фактори имат най-голяма роля за това употребата на фентанил да се ограничи основно сред етническите руснаци.

Причината за това отчасти може да се крие във факта, че интравинозните наркотици започват да се разпространяват в Естония първо сред рускоезичното население в началото на 1990-те години, когато хората изживяват трудни времена и социалните структури за защита не са функционирали.

Макар че Естония значително се придвижи напред откакто получи независимост от СССР през 1991 г., рускоезичното население не жъне плодовете на икономическия ръст и политическите свободи, отбелязва "Крисчън сайънс монитор". Употребата на алкохол и наркотици, високи нива на заразяване с ХИВ, престъпност, са поразили тази общност.

Според статистиката броят на потребителите на интравенозни наркотици в Талин варира между 6 000 и 10 000. Половината от тях са на фентанил. Интересно е, че много от тях не отговарят на стереотипа за наркоман. Повечето са здравно осигурени, което означава, че имат работа, отбелязва Кристина Йост.

Споделяне

Още от Свят