Защо Борисов не откри "Балкански поток" и ще отвори ли Сърбия досиетата на УДБА?

Как мина визитата на сръбския външен министър у нас

Сн. Министерски съвет

Магистралата между  София и Белград, "Балкански поток" (продължението на"Турски поток") и изграждането на интерконектора България-Сърбия. Това са основните инфраструктурни проекти, които обсъди сръбският външен министър Никола Селакович у нас.

Той се срещна с президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и външната министърка Екатерина Захариева. 

Тя съобщи, че до края на тази година ще се завърши и последният участък от магистралата между София и Белград, тоест от София до границата. Двамата министри са се разбрали също ресорните министерства да се фокусират върху отварянето на нов граничен пункт.

Сръбският външен министър отбеляза и сътрудничеството в областта на енергетиката, като даде примери както с проекта "Балкански поток", така и с изграждането на газопреносната връзка между България и Сърбия. 

Попитан защо премиерът Бойко Борисов не е присъствал на церемонията по откриването на газопровода "Балкански поток", Никола Селакович каза:

"Борисов е наш голям приятел. Единствената причина, че не беше поканен, е, че в тези условия на пандемия не поканихме чуждестранни гости. Но той винаги е добре дошъл. Когато епидемията стихне, ще имаме много възможности да откриваме и газопроводи, и магистрали. Не сме имали никаква друга причина – нямаше чуждестранни гости на церемонията".

На нея обаче присъства руския посланик в Сърбия. 

Интерконекторът ще даде възможност сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20 на сто, се напомня в прессъобщението. На територията на България трасето ще е 62 километра, а стойността на обществената поръчка е около 144 млн. лв, съобщи правителствената информационна служба.

Това са проекти от взаимен интерес и от голямо значение за развитието на нашите икономики, коментира Селакович. 

Сърбия няма да отвори досиетата на УДБА

На въпроса на БГНЕС защо Сърбия е единствената комунистическа държава, която все още не е отворила досиетата на зловещата полиция на диктатора Тито УДБА и която е отговорна и за избиването на хиляди невинни българи, Селакович каза, че това няма да донесе нищо добро. 

"Не ми е известно дали сме последната европейска държава, която е направила това или не го е направила. Аз съм държавнически човек, не се страхуваме от нищо, защото е минало много време. Доколкото си спомням, някои от тези архиви бяха отворени частично в министерството, което аз ръководя. Не знам какво добро донесе отварянето на тези досиета", посочи той. 

Той заяви, че партиите, които са се занимавали с този въпрос, са загубили доверие, а народът на Сърбия иска в ЕС.

"Няма антибългарско говорене"

Помолен от БГНЕС да коментира и антибългарското говорене от страна на Ивица Дачич, най-верния политически съюзник на Вучич, бивш външен министър и настоящ председател на парламента, Селакович каза, че няма такова.

През последните години Дачич многократно обвиняваше България и отправяше недипломатични и неверни обвинения. Той твърдеше, че София шпионира Сърбия, че у нас има шопска нация, искаше дори да се отнеме орден на премиера Бойко Борисов, работеше активно за нагнетяване на напрежението в българо-македонските отношения.

Българското малцинство 

Захариева коментира и темата за българското национално малцинство в Сърбия и посочи, че то е мост и още един стимул за добрите отношения между двете страни.

Тя каза, че Сърбия има съвременно законодателство по отношение на националните малцинства.

Външният ни министър отново посочи, че България винаги е подкрепяла Сърбия за европейската ѝ перспектива. 

Имаме желание да споделяме опита, който имаме, допълни Захариева и увери, че подкрепата на страната ни ще продължи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?