Защо България става все "по-провалена" държава?

Защо България става все "по-провалена" държава?

През последните години България става все "по-провалена" държава. Така поне констатира американският Индекс на "провалените страни". Защо България се класира все по-зле, отговаря в коментар Дойче Веле.

Новият Индекс на провалените държави беше публикуван в началото на тази седмица от Фонда за мир във Вашингтон и сп. "Форин полиси”, припомня медията. Това е шестото издание на тази своеобразна класация иза втора поредна година България губи позиции. Тази година тя е 126-а сред 177 държави. Миналата година България беше 128-ма. В този индекс по-високото класиране отразява по-лоши резултати. Най-солидната държава съответно е 177-мата - тази година това е Норвегия.

В един кюп с Беларус и Косово

Добрата новина за България е, че тя не влиза в първата група на индекса, тоест в групата на най-провалените държави. Страната обаче се класира във втората по застрашеност група от пет възможни. В групата, в която е България, влизат 91 държави: тя е най-голямата в индекса. В нея са проблематични източноевропейски страни като Албания, Македония, Беларус, Молдова, Украйна, Сърбия, Косово, Босна и Русия.

Хърватия е успяла да се измъкне от тази втора по застрашеност група, а Черна гора се класира по-добре от членката на ЕС България. За по-точна представа за мястото на България нека споменем, че нейни съседки в индекса са Кувейт (който е преди България), Румъния и Монголия.

Авторите на т. нар. Индекс на провалените държави използват 12 социални, икономически и политически критерии, чрез които оценяват стабилността на отделните държави. По кои от тези критерии България губи позиции?

На тези въпроси пред Дойче Веле отговаря изследователя Марк Лукас, говорител на Фонда за мир относно Индекса на провалените държави.

"Проблемите на България по отношение на критериите, които допринасят за слабост на държавата, се дължат преди всичко на корупцията. Сама по себе си голямата корупция е достатъчна за влошаването на позицията на България в индекса. Има обаче и други причини за лошия резултат. Една от тях е спадащото доверие в правителството на България, особено от страна на ЕС; това се отнася дори за новото правителство, което дойде на власт миналата година", казва анализаторът.

Според него друга причина е неспособността на кабинета да се справи с липсата на прозрачност в управлението. "Това уврежда образа на държавата в очите на гражданите ѝ и представлява проблем не само за отношенията с ЕС, но и прави проблематично изграждането на по-прозрачно, по-отговорно и по-представително правителство”, казва Марк Лукас.

Накъде гледа България?

Миналата година след публикуването на индекса за 2009 година България беше критикувана от списание "Форин полиси” заради стряскащите резултати по показателя "намеса на външни политически актьори”. Конкретно се има предвид опасността от изпадане под руско политическо и икономическо влияние.

Как изглежда този показател тази година? Марк Лукас отговаря:

"Външните влияния сега са разпределени доста равномерно. Рискът е, че ако България продължи да остава под нивото на европейските очаквания, за нея може да се окаже по-привлекателно да възприеме по-източна ориентация. Но не мисля, че тази опасност е реална", казва американският изследовател.

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?