Защо бяха нужни пет години за оправдаването на Маргините?

Защо бяха нужни пет години за оправдаването на Маргините?

Как се стигна до оправдателна присъда по едно от така наречените "знакови дела" - делото срещу братята Маргини. На този въпрос отговаря германският политолог и наблюдател на процесите в България в последните десетилетия Хайнц Брам пред Дойче Веле.

"Решението на съда ме изненада", казва Брам. "Маргините бяха личности, превърнали се в символ на мафията в България. Делото продължи доста дълго и всички мислеха, че при управлението на Бойко Борисов братята Николай и Красимир Маринови ще бъдат осъдени. Оправдателните присъди са изненада и повод за размисъл", продължава д-р Брам.

Разочарование за Цветанов

Софийският градски съд оправда Маргините по всички обвинения - подготовката и планирането на три убийства, ръководене и организиране на въоръжена престъпна група, както и за притежанието на незаконно оръжие. Оттеглени бяха и заповедите за издирване и арест на Николай Маринов - Малкия Маргин.

"Решението на съда е голямо разочарование за вътрешния министър Цветанов, защото съдът не функционира така, както той иска", казва Хайнц Брам и продължава:

"Не може да се твърди, че се стигна до оправдателни присъди, защото съдът не става за нищо. Това може и да е така. Възможно е обаче той да не е имал неоспорими доказателства срещу Маргините. Може би веществените доказателства не са били съхранени навреме. Съжалявам, че трябва да го кажа така, но България не е страна със съдебна система, която може да се сравнява с тази във Франция или Англия. В България трябва да се очакват неща, които в други държави се смятат за невъзможни. За пет години могат да бъдат отстранени навреме различни документи. Защо обаче бяха нужни пет години, за да се стигне до резултата от понеделник", пита Хайнц Брам и казва, че за себе си няма отговор.

На Балканите нищо не може да се промени

На въпроса как ще бъде възприето от ЕС съдебното решение по делото срещу Маргините, политологът отговаря: "ЕК наблюдаваше този съдебен процес и ЕС ще направи своите заключения. За по-голямата част от Евросъюза, която обръща внимание на случая, заключението ще звучи по следния начин: такива са онези на Балканите, нищо не може да се промени, Балканите си остават такива, каквито са".

Според него такъв извод няма да е справедлив. "Правителството ще се опита да представи нещата така, както на него му се иска. Но ако не е възможно да се съберат доказателства, тогава, разбира се, човек започва да се чуди какво да мисли за хората, които работят по това дело, за хората, които не са в състояние да съберат навреме годни доказателства за пред съда", смята Брам.

Може ли да се смята, че оправдателните присъди за Маргините са резултат от нереформираната съдебна система? Хайнц Брам не е напълно на това мнение: "Отчасти това твърдят и от ЕС. Но когато няма силни доказателства за корупция, не може да се твърди, че този проблем все още не е отстранен. Съвсем сигурно е, че са нужни още години, за да се заговори за благонадеждна правова държава."

Мафията в България - с дълбоки корени?

По повод изказването на адвоката на Малкия Маргин - Людмил Рангелов пред българските медии, че процесът срещу Маргините е бил "по детински монтиран", и че човекът, който стои зад обвиненията, бил във властта, Хайнц Брам казва:

"Бих се радвал да чуя кой политик има предвид той. Може да има подозрения към много политици, но това не помага. Напълно възможно е обаче Маргините да са действали толкова добре, че никъде да няма техни пръстови отпечатъци. Възможно е те да са толкова добри професионалисти, че техните подражатели да продължат играта. Това би означавало, че мафията има дълбоки корени в България".

Според политолога не бива да се правят прибързани заключения, "но не бива да бъдем и безкритични и да кажем: нещата са такива, каквито са. Все още има възможност за обжалване на решението, за излагане на аргументи, които биха могли да доведат до друга присъда."

Споделяне

Още по темата

Още от

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?